Învierea Domnului sărbătorită în Arhiepiscopia Aradului

Anul acesta, datorită vremurilor tulburi pe care le trăim cu toții, și arădenii, ca și ceilalți credincioși ortodocși din lumea întreagă, au sărbătorit Învierea Domnului de acasă, respectând în deplin recomandările autorităţilor.

Bucurie mare și mângâiere a fost pentru ei aducerea Sfintei Lumini de la Ierusalim și în Cetatea Aradului. Astfel, în seara zilei, pe platoul din faţa Catedralei Arhiepiscopale, Înaltpreafinţitul Părinte Timotei, înconjurat de delegații preoților din întreg cuprinsul eparhiei arădene, a întâmpinat venirea Sfintei Lumini, adusă de la Mormântul Domnului, din Ierusalim, prin purtarea de grijă a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Sfânta Lumină a ajuns la aeroportul din Timișoara, unde a fost întâmpinată de Mitropolitul Banatului, și de acolo în Cetatea Aradului, printr-o delegație condusă de Părintele Silviu-Nicolae Faur, consilier bisericesc, delegat al ÎPS Părinte Timotei.

Cu acest prilej, Înaltpreasfinţia Sa a rostit o scurtă alocuţiune în care a transmis tuturor credincioşilor arădeni ca Sfintele Sărbători să le aducă bucurie în suflet, fiecăruia în parte, tuturor celor dragi, dar şi apropiaţilor, precum şi celor care sunt departe, plecaţi în străinătate.

În noapte, la Catedrala Arhiepiscopală, Arhiepiscopul Aradului a săvârşit slujba Învierii Domnului și Sfânta Liturghie, înconjurat de soborul preoţilor şi diaconilor catedrali.

După citirea Cuvântului Sfântului Ioan Gură de Aur, Chiriarhul arădean a transmis prin intermediul internetului un părintesc cuvânt de învăţătură tuturor credincioșilor arădeni care au urmărit Slujba Sfintei Învieri de la casele lor, cuvânt în care a arătat învăţătura de credinţă ortodoxă despre înviere și veșnicie, cu îndemnul de a păstra lăsământul sfânt prin trăirea conform acesteia.

În toate lăcaşele de cult din eparhie s-au aflat la Slujba Învierii doar preoţii, care mai înainte de aceasta, alături de voluntari, au mers din casă în casă pentru a da lumina sfântă și paștile tuturor credincioșilor.

Slujba a fost transmisă online de majoritatea parohiilor, iar credincioşii au urmărit în număr mare transmisiunile în direct.

În ziua de praznic, Chiriarhul arădean a participat la Slujba Vecerniei, sau a doua Înviere, rostind un cuvânt introductiv la Pastorala cu titlul ,,Iisus Hristos Viața noastră”, transmisă credincioșilor arădeni cu ocazia Sfintelor Paști a anului 2020, insistând asupra comuniunii care trebuie păstrată între credincioși și a solidarității în societate pentru a depăși starea de molimă. După aceasta, Părintele Simion Mladin a dat citire Pastoralei Înaltpreasfințitului Părinte Timotei.

Protos. dr. Iustin Popovici