Învierea Domnului sărbătorită la Catedrala Veche din Arad

”Deschideți, că v-am adus Lumină!”, a fost mesajul care a bucurat în această seară fiecare parte de Românie care a așteptat, din tihna casei, neprețuitul Dar venit de la Ierusalim: Sfânta Lumină!

Situație deosebită, măsuri fără precedent. În deplină ascultare față de acordul încheiat între Patriarhia Română și Ministerul Afacerilor Interne, Slujba Învierii (ca toate Sfintele Liturghii și Denii care au urmat după Duminica Sfintei Cruci) a fost oficiată fără participarea credincioșilor, dar împreună cu ei în duh de rugăciune și în Lumina care a luminat în această seară ferestrele și sufletele românilor.

La Catedrala Veche din Cetatea Aradului, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Slujba Învierii urmată de Sfânta Liturghie. Nu singuri, ci împreună cu toți credincioșii care în această seară au deschis ușile caselor și ale inimilor pentru a primi Lumina și vestea mult așteptată: HRISTOS A ÎNVIAT!

Mai jos, redăm mesajul Preasfințitului Părinte Emilian Crișanul pentru credincioșii din cuprinsul Eparhiei Aradului și pentru toți românii aflați în încercare, dar în duh de bucurie și nădejde în Înviere: 

Învierea Domnului – nădejdea și viața noastră

În această noapte luminată de Învierea Domnului Iisus Hristos, suntem în biserică sau acasă, cu lumini în mâini și în suflet, împărtășindu-ne cu toții din lumina Învierii lui Hristos.

Hristos Domnul ne spune: „Eu sunt învierea și viața; cel ce crede în Mine, chiar dacă va muri, va trăi” (Ioan 11,25). Astfel suntem chemați să mărturisim credința în Mântuitorul Iisus Hristos, moartea și învierea Lui pentru a ne bucura de viața și învierea noastră.

Astăzi ca și ieri, credința noastră în Învierea lui Hristos este curajul de a evada în lumină. Să iubim lumina și să nu trăim în întuneric.

Învierea lui Hristos este sărbătoarea lumii creștine. Această sărbătoare se mai numește Paște, cuvânt care tradus din ebraică înseamnă trecere. Astfel Hristos – Paștile cele Noi, ne ajută să trecem de la păcat la sfințenie, de la moarte la viața veșnică.

Un Om a îndrăznit să înfrunte moartea și chiar să învie; Acesta este Fiul lui Dumnezeu, Om adevărat și Dumnezeu adevărat.

Dumnezeu nu a murit, ci a coborât în iad și i-a înviat pe cei drepți. De aceea, mărturisim că prin Învierea Domnului „toate s-au umplut de lumină; cerul și pământul și cele de sub pământ”.

Hristos Cel înviat din morți face să rodească viața din moarte, de aceea zice: „Eu am venit ca oamenii viață să aibă, din belșug să aibă”.

Așadar, dreptmăritori creștini, chiar dacă anul acesta sunteți acasă în timpul Slujbei Învierii, să nu rămânem în întunericul lumii, al păcatului, al egoismului, al răutății, ci să devenim icoane ale învierii noastre împreună cu Hristos, în duhul dragostei, luminii, înțelegerii, sănătății și al comuniunii sfinte.

Acum să fim lumina lumii, după cum ne îndeamnă Hristos Domnul. 

Acum cu lumânările în mâini să cântăm „Hristos a Înviat”, indiferent unde ne aflăm: acasă, în biserici, în comunitate, în țară sau în străinătate.

Chiar dacă țara și lumea este cuprinsă de boală (epidemia de Covid – 19), să fim lumina lumii, cultivând darurile cu care Dumnezeu ne-a împodobit viața; să fim plini de har și luminoși pentru familie, pentru Biserică, școală, comunitate și pentru țara în care locuim și muncim.

Și în aceste condiții de existență, să avem capacitatea de a primi iubirea și lumina Învierii Domnului Hristos: „Ziua Învierii, să ne luminăm popoare! Paștile Domnului, Paștile! Că din moarte la viață și de pe pământ la cer, Hristos – Dumnezeu ne-a trecut pe noi, cei ce cântăm cântare de biruință”.

Dragi arădeni și români: Bucurați-vă în lumina Învierii Domnului și aduceți această bucurie și lumină în casele și familiile dumneavoastră, dar și acolo unde este singurătate și bătrânețe, boală și suferință, întristare și așteptare.

Să ne rugăm cu toții, ca Hristos Cel Înviat, Doctorul sufletelor și trupurilor noastre, să aducă sănătate celor bolnavi, har și putere cadrelor medicale, și la cei care îi îngrijesc pe cei bolnavi și îi protejează, dar și celor sănătoși.

Mama noastră, Sfânta Biserică, prin clerul și credincioșii ei, se implică profund în slujirea bolnavilor, a personalului medical, a persoanelor din diferite instituții, care participă la implementarea măsurilor de protecție a românilor. 

De aceea, lumina, viața și speranța aduse de Învierea Domnului, să ne cuprindă ca într-o familie plină de dragoste, credință și har dumnezeiesc, zicând fiecare și toți împreună cu Hristos: „Eu sunt învierea și viața; cel ce crede în Mine, chiar dacă va muri, va trăi. Și oricine trăiește și crede în Mine nu va muri în veac” (Ioan 11, 25-26).

Hristos a Înviat!

Cu dragoste, prietenie, slujire și binecuvântare, vă port în suflet, rugăciune și iubire jertfelnică, 

†Emilian Crișanul

Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Aradului

 Să cântâm, să ne bucurăm și să ne luminăm, căci „Hristos a înviat din morți cu moartea pe moarte călcând și celor din morminte viață dăruindu-le”

Dumnezeu să ne ajute tuturor!

Sursa: https://www.glasulcetatii.ro/articol/1147/ps-emilian-crisanul-sa-cantam-hristos-a-inviat-indiferent-unde-ne-aflam-acasa-in-biserici-in-comunitate-in-tara-sau-in-strainatate