Slujire Arhierească în Catedrala Veche din Arad în Duminica a 5-a din post

În Duminica a 5-a din Postul Mare (a Sfintei Cuv. Maria Egipteanca), Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Aradului a săvârşit slujba Sfintei Liturghii în biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Arad.

Alături de Preasfinţia Sa au slujit şi Arhid. Mircea Proteasa, consilier economic, Pr. Flavius Petcuț, protopopul Aradului, Pr. Prof. Dr. Cristinel Ioja, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea” din Arad, Pr. Paroh Traian Micoroi, Arhid. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial și Arhid. Gheorghe Lehaci.

În cadrul slujbei, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură cu referire la pericopele scripturistice rânduite pentru această duminică dar și la viața și nevoințele Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca.Viața ei de la păcat și pustiire sufletească până la drumul Ierusalimului, când rămâne neputincioasă în fața Bisericii Sfântului Mormânt al Domnului, avea să se schimbe prin făgăduință și pocăință în singurătatea pustiului de lângă Iordan. Conflictul dintre har, sfințenie și păcat, iad se concentrează într-un trup de femeie, care pătrunde în pustiu (47 de ani petrecuți în pustie) și nu se mai întoarce niciodată în lume, între oameni, ci a mers numai spre Dumnezeu. Acolo în pustiu a primit botezul cu harul lui Dumnezeu și a găsit-o Cuviosul Zosima, care a împărtășit-o, și căruia i-a povestit viața ei atât de tumultoasă. Trăirea și nevoințele ei sunt o lecție  pentru noi toți, că oricât de păcătoși am fi, dacă ne pocăim și ne întoarcem la Hristos – Dumnezeu, El ne iartă, fiindcă nu există păcat care să biruiască puterea și dragostea Lui.  

Întrucât ne apropiem de Praznicul Învierii Domnului, Sfânta Biserică ne pregătește pentru participarea duhovnicească la pătimirile, răstignirea, moartea și Învierea Domnului Hristos, așa după cum El i-a pregătit pe ucenicii Săi, introducându-i în taina Patimilor, Morții și Învierii, a mai arătat Preasfinția Sa.

La finalul cuvântului său, Ierarhul i-a binecuvântat pe credincioșii care urmăresc transmisia online a slujbelor săvârșite în Catedrala Veche.

Protos. Iustin Popovici