Patriarhul îndeamnă să folosim aspectul de pustiu al societății și starea de izolare

„Suntem chemați la rugăciune, la smerenie și la pocăință pentru a ne transforma, pentru a ne schimba modul de a gândi, de a vorbi și de a fi, modul de a făptui, de a trăi și de a lucra”, a spus duminică, 05 aprilie 2020, Patriarhul Daniel.

Vorbind despre viața Sfintei Maria Egipteanca, care a trăit 47 de ani în pustiul Iordanului unde s-a pocăit pentru păcate, Patriarhul a semnalat că și noi avem în această perioadă un context potrivit pentru pocăință.

„Vedem că, în mod neașteptat, nu este nevoie acum să mergem în pustie pentru că aproape toate orașele au devenit pustii prin faptul că în ele nu mai circulă atât de mulți oameni, pe străzile lor nu mai este forfotă, nu mai este mulțime de oameni, pentru că s-au izolat în case”.

Ilustrând aspectul societății de azi, Preafericirea Sa a amintit primul verset din Plângerile lui Ieremia: „Cât de pustie cetatea cea cu mult popor altădată!”.

„Acolo era din cauza ducerii în robie a evreilor, dar aici e din cauza unei alte robii: teama de boală, răspândirea acestui nou virus, Covid-19, care produce multă spaimă și multă teamă, dar desigur și suferință și chiar multe decese”.

Potrivit datelor oficiale, 147 de persoane au decedat în urma îmbolnăvirii cu noul coronavirus. Până duminică, 5 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 3.864 de cazuri de persoane infectate.

„Orașele pustii sau aproape pustii de astăzi seamănă cu pustia în care s-a retras cândva Maria Egipteanca, bisericile aproape goale pentru că nu mai participă iubiții noștri credincioși la slujbe – toate acestea ne îndeamnă la smerenie și să transformăm starea de izolare într-o lucrare folositoare spirituală”.

„Să transformăm suferința bolii în speranța eliberării de boală și de toate neajunsurile pe care această epidemie le creează”, a recomandat Părintele Patriarh.

„Toate acestea le putem face înmulțind rugăciunea, umplând sufletele noastre de lumina rugăciunii smerite și de lumina faptelor și cuvintelor bune, de întrajutorare a semenilor noștri”.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a slujit duminică în Paraclisul istoric „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Reședința Patriarhală.

O procesiune restrânsă cu moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou a avut loc duminică pe străzile din București pentru încetarea epidemiei de coronavirus. Ceremonia discretă, în condițiile impuse de autorități, a fost condusă de PS Varlaam Ploieșteanul.

Foto: arhivă ©Basilica.ro / Raluca Ene

https://basilica.ro/patriarhul-indeamna-sa-folosim-aspectul-de-pustiu-al-societatii-si-starea-de-izolare/