În ziua Praznicului Intrării Domnului în Ierusalim, 12 aprilie 2020, Preasfinţitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Veche din Arad, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.
Alături de Preasfinţia Sa au slujit şi Arhid. Mircea Proteasa, consilier economic, Pr. Flavius Petcuț, protopopul Aradului, Pr. Prof. Dr. Cristinel Ioja, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea” din Arad, Pr. Paroh Traian Micoroi, Pr. Dr. Ioan Tulcan, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă și Arhid. Gheorghe Lehaci.
În cuvântul de învățătură, Ierarhul a vorbit despre sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim, numită în popor și Floriile care face legătura între Sâmbăta Învierii lui Lazăr și Învierea Mântuitorului nostru Iisus Hristos.
Evanghelia Praznicului (Ioan 12, 1-18) pomenește de învierea lui Lazăr, ungerea lui Iisus cu mir de către Maria, sora lui Lazăr, atitudinea egoistă a lui Iuda, semnificația ungerii cu mir, intrarea Domnului în cetatea Ierusalimului pe mânz de asină și entuziasmul mulțimilor de oameni.
Stâlpările de finic, salcie sau de flori pe care Biserica le sfințește pentru a fi purtate în mâini de credincioși sunt semnele biruinței vieții asupra morții, semnele virtuților cultivate în timpul postului, prin rugăciune, spovedanie, pocăință și împărtășanie.
În Duminica Floriilor vă întâmpinăm pe toți cu rugăciune, dragoste, stâlpări, flori și cu inimile deschise. Puneți flori sau ramuri înverzite la icoane, că prin acest gest și rugăciune, dumneavoastră Îl întâmpinați pe Mântuitorul Hristos, chiar dacă în aceste zile de încercare (epidemie) stați în casă. Faceți din casa sau apartamentul dumneavoastră un Ierusalim, în care să intre Dumnezeu, Maica Domnului și Sfinții cu dragostea, harul și binecuvântarea lor, a mai îndemnat Preasfințitul Emilian în cuvântul său.
În cadrul slujbei au fost sfințite ramurile de salcie. Acestea ne amintesc de întâmpinarea Mântuitorului Hristos de mulțimile din Ierusalim care strigau „Osana! Binecuvântat este cel ce vine întru numele Domnului” (Matei 21, 9).
La finalul slujbei, Preasfinția Sa ne îndeamnă să ne rugăm împreună lui Dumnezeu ca să ne izbăvească de boală, de epidemie, de necazuri, de păcate și moarte, și să dăruiască tuturor sănătate, ajutor, credință, dragoste și bună înțelegere, iar celor ce poartă nume de flori le-a urat bucurii alese, liniște și pace și să trăiască La mulți ani!”
Protos. Iustin Popovici