Duminica Floriilor sărbătorită la Catedrala Arhiepiscopală din Arad

În ziua Praznicului Intrării Domnului în Ierusalim, 12 aprilie 2020, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală ,,Sfânta Treime” din Arad, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Din sobor au făcut parte: Pr. Simion Mladin, eclesiarhul catedralei, Pr. Gheorghe Gogan, Arhidiaconii Tiberiu Ardelean, inspector bisericesc, Claudiu Condurache și Alexandru Tiulea.

În cuvântul de învățătură chiriarhul a vorbit despre ,,Biruitorul morții” (pe baza citirilor scripturistice ale praznicului: Filipeni 4; Ioan 12), titlul reluând cuvintele imnului de praznicul intrării triumfale a Mântuitorului în Cetatea Sfântă, chip al Ierusalimului ceresc din împărăția lui Dumnezeu întemeiată de Mântuitorul  prin jertfa crucii la care sunt chemați fiii Bisericii, deci mădulare ale trupului tainic al Domnului. Sărbătoarea însăși ia asupra numele floriilor cele neveștejite, adică ale veșniciei, fiecare floare desemnând o virtute în cadrul naturii ce reînvie, salcia dispunând de o însemnătate aparte, aceea a finicului biblic, o binecuvântare pentru cei vii dar și pentru cei adormiți. Sfintele citiri luând ca temei învierea lui Lazăr, prilej de recunoaștere publică a mesianității Mântuitorului închipuie învierea de obște spre răsplătirea judecății din urmă. Epistola paulină a zilei întărește pe credincios în certitudinea triumfului binelui, și biruința vieții, acestea vestind Învierea.

La finalul slujbei au fost sfințite ramurile de salcie ce ne amintesc de întâmpinarea Mântuitorului Hristos de mulțimile din Ierusalim care strigau „Osana! Binecuvântat este cel ce vine întru numele Domnului” (Matei 21, 9).

Protos. dr. Iustin Popovici