4 iunie: Ziua Internațională a copiilor victime ale agresiunii

În fiecare an, la 4 iunie, în statele membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) este marcată Ziua Internațională a copiilor victime ale agresiunii, informează Agerpres.

Scopul acestei zile este de a atrage atenția asupra suferinţelor pe care conflictele armate le provoacă asupra copiilor din întreaga lume, care devin victime ale abuzurilor fizice, mentale şi emoţionale. Această zi confirmă angajamentul ONU de a proteja drepturile copiilor.

În perioada conflictelor armate, cei mai vulnerabili membri ai societăţii sunt copiii, care sunt şi cei mai afectaţi de consecinţele războiului.

Cele şase încălcări mai frecvente în timpul conflictelor sunt: recrutarea şi folosirea copiilor în război, uciderea, violenţa sexuală, răpirile, atacurile asupra şcolilor şi spitalelor, refuzul accesului umanitar.

În cadrul unei sesiunii speciale de urgenţă în problema Palestinei, din 19 august 1982, membrii Adunării Generale ONU, s-au declarat „şocaţi de numărul mare de copii palestinieni şi libanezi, care au căzut victime ale actelor de agresiune din partea Israelului” şi au decis să marcheze această zi adoptând Rezoluţia ES-7/8.

Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă furnizează un Masterplan universal pentru a asigura un viitor mai bun pentru copii.

Noua agendă include, pentru prima dată, obiectivul de a pune capăt tuturor formelor de violenţă împotriva copiilor, iar încetarea abuzului, neglijării şi exploatării copiilor constituie parte integrată în mai multe alte obiective legate de violenţă.

Sursă foto: juridice.ro

https://basilica.ro/4-iunie-ziua-internationala-a-copiilor-victime-ale-agresiunii/