5 Iunie – Ziua Învățătorului în România

Ziua Învățătorului se sărbătorește în România la data de 5 iunie, în onoarea lui Gheorghe Lazăr (5 iunie 1779 — 17 septembrie 1823), personalitate enciclopedică și fondator al învățământului în limba română.

Gheorghe Lazăr a fost cel de-al cincilea copil al țăranilor Gheorghe și Maria Lăzăroae din Avrig, județul Sibiu, unde își doarme și somnul de veci, înmormântat în curtea bisericii ortodoxe din imediata vecinătate a casei natale.

A studiat la Cluj și Viena, în 1812 a devenit profesor la Seminarul Episcopiei Ortodoxe din Sibiu, iar în 1814 a devenit arhidiacon. În 1816 s-a stabilit la București.

Aici a reușit să-și facă aliați pentru a-și vedea visul realizat: înființarea primei școli superioare cu predare în limba română.

Școala de la Sfântul Sava a fost înființată în 1818, ca răspuns la cererea adresată domnitorului Ioan Caragea de către mitropolitul Nectarie și boierii-efori, sub influența și îndemnul lui Gheorghe Lazăr.

În același an, el și-a expus un plan național de învățământ în patru trepte, care includea și pregătirea viitorilor profesori români.

Multe instituții de învățământ poartă numele acestei personalități enciclopedice, deschizătoare de drum în educația națională. În 2007, în onoarea sa, Parlamentul a instituit Ziua Națională a Învățătorului, marcată în ziua de 5 iunie, ziua de naștere a lui Gheorghe Lazăr.

Dacă ar fi mers la școală, elevii ar fi participat la manifestări organizate de Ziua Învățătorului. Dar, în această perioadă, datorită restricțiilor sanitare, cursurile școlare se țin exclusiv online.

Foto credit: Wikimedia Commons

https://basilica.ro/241-de-ani-de-la-nasterea-lui-gheorghe-lazar-ziua-invatatorului-in-romania/