5 iunie – Ziua Mondială a mediului înconjurător

Ziua mondială a mediului înconjurător este celebrată anual în data de 5 iunie. Prin serbarea acestei zile, Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) dorește să atragă atenția asupra necesității protejării mediului înconjurător și să sensibilizeze factorii politici să ia măsuri în acest sens, informează Agerpres.

Fiecare Zi mondială a mediului înconjurător este organizată în jurul unei teme, recomandate de Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP).

Tema de anul acesta este dedicată sărbătoririi biodiversităţii. În contextul în care un milion de specii se află în pericol de dispariţie, este un moment foarte important pentru a atrage atenţia asupra biodiversităţii, potrivit www.unenvironment.org.

Biodiversitatea descrie varietatea vieţii de pe Pământ. Ea cuprinde cele 8 milioane de specii de pe planetă, de la plante şi animale, până la ciuperci şi bacterii, ecosistemele care le adăpostesc, diversitatea genetică, se precizează pe www.worldenvironmentday.global.

Ziua mondială a mediului înconjurător a fost stabilită de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite în 1972. Acest an a marcat un punct de cotitură în dezvoltarea politicii internaţionale în domeniul mediului, prin organizarea, sub auspiciile ONU, a celei dintâi mari conferinţe privind problemele de mediu. Această conferinţă a avut loc la Stockholm, în Suedia, între 5-16 iunie.

La 15 decembrie 1972, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluţie care desemnează ziua de 5 iunie ca Ziua mondială a mediului înconjurător.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

https://basilica.ro/5-iunie-ziua-mondiala-a-mediului-inconjurator-2020/