Basilica.ro, de 12 ani

S-au împlinit 12 ani de când Basilica.ro funcționează ca singura agenție de știri a unei Biserici Ortodoxe autocefale.

Proiectul, unic la nivelul Ortodoxiei, a debutat ca agregator de știri din Eparhiile Patriarhiei Române. Erau preluate în masă informațiile direct de la sursă, cu puține intervenții asupra formei sau conținutului.

Ulterior, odată cu intrarea pe rețelele sociale, Basilica.ro s-a înscris în trend-urile online punând accent pe calitatea și aspectul materialelor prezentate publicului.

Paleta de subiecte s-a extins de la transmiterea evenimentelor religioase și a mesajelor Bisericii, la acțiuni sociale, culturale, artă, turism, ecologie și chiar sport. Agenția s-a dezvoltat în ultima perioadă și în zona de interviu, opinie și fotoreportaje.

O latură foarte populară a activității de pe rețelele sociale o reprezintă materialele grafice cu conținut catehetic. Infograficele facilitează îndeplinirea acelui rol de catehizare a publicului care de cele mai multe ori se întrepătrunde cu cel de informare, așa cum o spune motto-ul asumat al instituției: Binele de știut.

Un rol esențial pe care îl are Agenția de știri Basilica este acela de a completa peisajul mediatic cu activitatea de multe ori ignorată a Bisericii, inițiativele filantropice, faptele bune care se petrec la nivel de eparhii, atât în țară cât și în străinătate.

Basilica.ro se adresează și publicului internațional, cu o selecție a celor mai relevante știri traduse în limba engleză, care sunt frecvent preluate și citate de site-uri de prestigiu.

Activitatea de bază se materializează pe site-ul Basilica.ro, apoi pe rețelele de socializare, prin serviciul de newsletter, Revista online „Binele de știut” sau aplicația de știri religioase pentru utilizatorii de Android.

Echipa Agenției de știri Basilica este formată în prezent din 7 persoane: patru editori, doi fotoreporteri și un coordonator.

Basilica.ro a apărut ca departament în data de 27 octombrie 2007, însă lansarea oficială a site-ului a avut loc în 16 iunie 2008. Agenția de știri Basilica este membru al Centrului de presă Basilica, alături de: Radio Trinitas, Trinitas TV, publicațiile Lumina și Biroul de presă al Patriarhiei Române.

Agenția de știri Basilica este sprijinită financiar de Administrația Patriarhală, Tipografia Cărților Bisericești, Agenția de Pelerinaje Basilica Travel și prin diverse donații. Toate serviciile oferite de Agenția de știri Basilica a Patriarhiei Române pot fi folosite de persoane sau instituții cu titlu gratuit, în scopuri profesionale, cu indicarea sursei și respectarea termenilor și condițiilor de utilizare.

https://basilica.ro/basilica-ro-de-12-ani/