Binecuvântare chiriarhală în Parohia Arad-Grădiște II

În Duminica a 6-a după Rusalii, 19 iulie 2020, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica cu hramul ,,Intrarea Domnului în Ierusalim”, din Parohia Arad-Grădişte II, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

Din sobor au făcut parte Pr. Vasile Cucu, secretar eparhial, Pr. Flavius Petcuț, protopopul Aradului, Pr. paroh Viorel Roja și Diac. Călin Teuca.

În cuvântul de învăţătură Chiriarhul arădean a vorbit despre ,,Puterea lui Dumnezeu” (în baza citirilor scripturistice: Rom. 12; Mt. 9) așa cum numește pe Mântuitorul stihul final al Canonului Învierii Domnului în tălmăcirea constatării martorilor minunii vindecării slăbănogului din Evanghelia zilei. Capacitatea de a lucra numai binele în viață prin puterea cu care Dumnezeu a înzestrat făptura, dacă nu conlucrează cu voința divină alunecă spre cele potrivnice. Venirea Mântuitorului în lume vindecă neputința omenească – slăbiciunea firii, redând adevărata putere cu care a fost înzestrat înaintea alunecării în neascultare de Dumnezeu. Ierarhizarea valorilor pe care le atinge puterea omenească o relevă și Apostolul zilei încadrând pe creștini la treapta potrivită, adică privind casa fiecăruia, familia și pe cei apropiați. Pomenirea în această duminică și a Părinților de la Sinodul IV Ecumenic reamintește hotărâreaa legată de unirea firii dumnezeiești și omenești în Persoana Mântuitorului și care a biruit răul, păcatul și moartea prin puterea lui Dumnezeu ce vine totdeauna în ajutorul oamenilor, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.

Cu acest prilej, Chiriarhul arădean a sfințit noile icoane împărătești de pe iconostasul bisericii.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul parohiei, dirijat de doamna prof. Georgiana Maria.

La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Paroh a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Timotei pentru binecuvântarea arhierească și împreună slujirea în această nouă biserică aflată în  plin proces de pictare, precum și tuturor oficialităților și credincioșilor prezenți la Sfânta Liturghie.

Protos. Dr. Iustin Popovici