Instalarea noului preot în Parohia Cermei

Duminica a 6-a după Rusalii a constituit pentru credincioșii parohiei Cermei, Protopopiatul Ineu, un prilej de mare bucurie duhovnicească și un eveniment deosebit, prilejuit de instalarea noului păstor de suflete în această parohie, a părintelui Dan Marius Braiț.

În această zi însemnată, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de un sobor de preoți din care au făcut parte: Pr. Ioan Vatrici de la Parohia Răpsig, Pr. pensionar Petru Lazea fostul paroh al Parohiei Cermei, Pr. Dan Marius Braiț noul paroh, Pr. Răzvan Sas de la Parohia Vinga și Pr. Bogdan-Ioan Tod de la Parohia Bodrogu-Nou și Referent Resurse Umane la Centrul eparhial.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de Pr. Bogdan Ioan Tod care pe baza textului evanghelic din această duminică, de la Sfântul Evanghelist Matei care prezintă minunea ,,Vindecării slăbănogului din Capernaum” a subliniat faptul că prin cuvintele ,,Iertate sunt păcatele tale”, Mântuitorul dă vindecare mai întâi sufletului și apoi vindecă și trupul, când spune ,,Scoală-te, ia-ți patul tău și mergi la casa ta.’’De asemenea părintele a menționat faptul că păstrarea sănătății este și trebuie să rămână una dintre datoriile noastre de buni creștini, așa cum ne dă și Biserica îndemnul când, la toate slujbele se roagă pentru sănătatea și mântuirea noastră a tuturor.
După săvârșirea Sfintei Liturghii, Preaonoratul Părinte Protopop Adrian Zaha, din încredințarea IPS Părinte Timotei, Arhiepiscop al Aradului, a înmânat noului preot paroh Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce, ca simboluri ale misiunii și demnității preoțești. În cuvântul rostit cu acest prilej, protopopul Ineului a amintit de chemarea sfântă a preotului de a vesti Evanghelia, mai ales în lumea de azi, dar și cinstea de care este învrednicit preotul.
Părintele Petru Lazea, fostul paroh, a mulțumit colaboratorilor săi, credincioșilor și membrilor Consiliului parohial, asigurându-l pe noul paroh de toată deschiderea și frățeasca dragoste.
La finalul slujbei, părintele Dan Marius Braiț a adresat un cuvânt noilor săi păstoriți. Cuvântul noului preot paroh a adus în fața celor prezenți modelul slujirii lui Hristos, adică cel al slujirii lui Dumnezeu și al oamenilor, model pe care s-a angajat să-l urmeze. Totodată, părintele Dan Marius Braiț a chemat pe noii săi păstoriți la rugăciune și comuniune, la dialog și împreună-slujire pentru a da lumii mărturia adevăratei slujiri a lui Hristos.

Pr. Ioan Vatrici
Parohia Răpsig