Slujire Arhierească și binecuvântare de lucrări în Parohia Cuied

În Duminica a 5-a după Rusalii, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Parohia Cuied, Protopopiatul Sebiş. Cu acest prilej Chiriarhul arădean a sfințit noul iconostas și proscomidiarul din marmură, două policandre, o clopotniță nouă cu un clopot și altarul de vară.

După aceasta, Înaltpreasfinţia Sa a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în biserica parohială cu hramul ,,Sfântul Ierarh Vasile cel Mare” înconjurat de un sobor de preoţi și diaconi, din care au făcut parte și Pr. Beni Ioja, protopopul Sebișului și Arhid. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial.

Cuvântul de învățătură rostit de către Chiriarhul nostru a fost despre ,,Lucrări binecuvântate” (pe baza citirilor scripturistice: Rom. 10, Mt. 8) pe care credincioșii, vizitați în aceiași duminică a anului precedent, le-au realizat pe parcurs, în continuarea celor de până atunci, dovedind hărnicie și credincioșie. Acestea întregesc chipul creștinului sârguincios care lucrează neîncetat pentru mai binele Bisericii spre mulțumirea sa sufletească. Contrar purtării locuitorilor din ținutul Gadarei, care au cerut Mântuitorului să se îndepărteze de ei, credincioșii trebuie să nutrească simțământul prezenței dumnezeiești continue în Biserică, atât în înțelesul de instituție întemeiată pentru mântuirea oamenilor cât și ca sfânt locaș în care să investească tot ce este spre slava lui Dumnezeu și mai binele obștesc. Simbolul fiecăreia dintre lucrările săvârșite aici și amintite reprezintă o garanție a muncii și pe mai departe a tuturor celor ce alcătuiesc parohia spre încununare sfântă, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.

În cadrul slujbei, diaconul Gaiță Dan-Alexandru a fost hirotonit întru preot pe seama Parohiei Rădești, Protopopiatul Sebiș.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei, i-a oferit Părintelui paroh Lucian-Bogdan Coșeri pentru activitatea pastoral-misionară desfăşurată în mijlocul credincioşilor pe care îi păstoreşte distincția de iconom-stavrofor iar noul hirotonit a fost hirotesit duhovnic.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul ,,Trifon Lugojan” al Catedralei Arhiepiscopale  din Arad, condus de tânărul Marinel Roz.

În încheiere, părintele paroh Coșeri Bogdan a adus cuvenitele mulţumiri, întâi de toate Bunului Dumnezeu pentru darurile revărsate asupra sa și asupra comunității pe care o păstorește, Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei pentru binecuvântarea lucrărilor de reînnoire și pentru dragostea părintească, credincioşilor care l-au spijinit în frumoasele lucrări de renovare la biserică, preoţilor prezenţi, autorităţilor locale, precum şi bunilor credincioşi prezenţi la această sărbătoare a parohiei.

Protos. Iustin Popovici