Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a explicat sâmbătă, la hramul altarului de vară din incinta Reședinței Patriarhale, de ce sărbătorim Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul punând accent pe cele duhovniceşti, în special pe rugăciune şi post.
„Pentru a ne aduce aminte”, a spus patriarhul, „că beţia şi starea de îmbuibare adesea îi determină pe oameni să ia hotărâri nesăbuite, nedrepte şi chiar criminale”.
Preafericirea Sa a oferit ca exemplu „cazul lui Irod Antipa care, ameţit de băutură şi îmbuibat de mâncare, tulburat de gânduri de desfrânare, a poruncit să fie decapitat Sfântul Ioan Botezătorul deşi îl cinstea, îl admira, şi îl considera un om sfânt”.
Protector al integrității familiei
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a reiterat faptul că Sfântul Ioan este un „protector al integrității familiei”. El a reamintit că Botezătorul Domnului „l-a mustrat pe Irod Antipa pentru că şi-a alungat propria soţie şi a adus în casa sa pe soţia fratelui său, pe Irodiada”.
„Sărbătoarea de astăzi ne cheamă să fim următori ai Sfântului Ioan Botezătorul, rugători, postitori şi îndreptători prin pocăinţă ai vieţii noastre şi să cinstim după cuviinţă familia. El s-a luptat pentru integritatea, unitatea şi fidelitatea familiei şi a combătut dezordinea morală la orice nivel s-ar fi aflat ea”.
„Deci, Sfântul Ioan este rugător, dar şi îndreptător, el este dascăl al pocăinţei şi al înnoiri vieţii, şi rugător pentru unitatea şi statornicia familiei pentru mântuirea oamenilor”.
Cel mai mare om născut din femeie
Patriarhul României a expus şi motivele pentru care Sfântul Ioan Botezătorul este considerat cel mai mare om născut din femeie:
- Pentru că Dumnezeu, în planul de mântuire a lumii, a binevoit ca el să fie înaintemergător al lui Mesia, vestitor al venirii Mântuitorului Iisus Hristos în lume, Fiul lui Dumnezeu cel Veşnic, care din iubire pentru oameni şi pentru mântuire lor s-a făcut Om.
- Deoarece a vestit mulţimilor la Iordan că Mântuitorul Iisus Hristos este Mesia, că este Fiul lui Dumnezeu şi L-a botezat în Iordan pe Iisus din Nazaret, cu botezul pocăinţei, deşi El era fără de păcat.
- Pentru că s-a învrednicit să vadă arătarea Preasfintei Treimi la Botez, în Iordan.
Altarul de vară
Paraclisul de vară are ca hram principal Învierea Domnului, iar ca hram secundar toate sărbătorile Sfântului Ioan Botezătorul, deoarece în curtea interioară a reşedinţei patriarhale se află o statuie a sfântului, reprezentat drept copil, cu crucea în mână.
Statuia este o copie a statuii realizate de sculptorul francez Paul Dubois în 1861.
După desenele realizate de Dubois, aflate acum la Muzeul Luvru din Paris, între anii 1865-1953 au fost turnate mai multe replici ale statuii, de dimensiuni diferite, de Ferdinand Barbedienne, cunoscut meşter în epocă.
Lucrarea a fost premiată la Salonul de la Paris în 1863.
https://basilica.ro/patriarhul-explica-de-ce-sarbatorim-taierea-capului-sf-ioan-botezatorul-prin-post-si-rugaciune/