Arhiepiscopul Aradului a participat la ceremoniile dedicate eroilor de la Păuliș

Miercuri, 16 septembrie 2020, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a participat alături de autoritățile arădene la ceremoniile dedicate celei de-a 76-a comemorări a eroilor de la Păuliș, ce și-au pierdut viața în bătălia purtată în zona Păulișului, în septembrie 1944.
Evenimentele au debutat cu o ceremonie de depuneri de coroane și jerbe de flori la bustul cpt. erou Ioan Fătu din Păuliș, apoi la Cimitirul Eroilor din Radna, unde un sobor de preoţi a oficiat slujba de pomenire a eroilor din Detaşamentul Păuliş şi a evocat martiriul elevilor Şcolii de Subofiţeri Radna. Următoarea oprire, în acest periplu comemorativ, a fost în cimitirul eroilor de la Radna, unde după slujba de parastas s-au depus jerbe de flori.

Mai apoi la Biserica Ortodoxă din comuna Păuliş, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, înconjurat de un numeros sobor de preoți, a săvârșit slujba parastasului în memoria eroilor. 

După aceasta, manifestarea centrală a zilei a avut loc la Monumentul Eroilor de la Păuliş, aflat lângă DN7, unde s-a desfăşurat un ceremonial militar-religios, urmat de prezentări a ceea ce s-a întâmplat în 1944, cuvântări ale oficialităţilor, depunere de coroane și un frumos moment artistic prezentat de elevii din Păuliș.

În cuvântările rostite la aceste momente, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a evidențiat eroismul tinerilor elevi ai Școlii de Subofițeri din Radna, fii ai poporului nostru, crescuți în dragostea de neam și pământul strămoșesc de părinți și dascăli devotați Patriei și Bisericii, în duhul înaltelor idealuri umanitare, însușiri ce s-au dovedit cultivate cu dăruire până la jertfa supremă pentru binele general. Prețuirea celor de azi pentru cei ce s-au dovedit vrednici de cununa virtuților în floarea tinereții, se concretizează în comemorarea din aceste zile ale Crucii, când aici s-au purtat lupte înverșunate acum 76 de ani și a căror amintire e garantată în generațiile următoare ce se formează cu grijă în același spirit patriotic; dar Dumnezeu, Care nu uită osteneala, va răsplăti tuturor râvna spre înveșnicire.

Protos. Iustin Popovici

Foto: Instituția Prefectului – Județul Arad