Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș sărbătorit de arădeni

Marți, 15 septembrie 2020, la ceas de seară, Întâistătătorul Eparhiei Aradului, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit în Catedrala Arhiepiscopală ,,Sfânta Treime” din Arad, Slujba Vecerniei și Acatistul Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, ocrotitorul Banatului.

Sfântul Iosif este considerat unul dintre sfinții cinstiți mai deosebit în Biserica noastră. Fost mitropolit al Timișoarei și a toată Țara Banatului, Ierarhul Iosif a strălucit cu aureola sfințeniei încă de când era în viață, fiind ,,podoaba ierarhilor, izgonitorul tuturor patimilor, izbăvirea credincioșilor, lauda prea frumoasă a Timișoarei și cinstea Partoșului”, așa după cum îl numește Acatistul închinat lui.  

La finalul Acatistului, Chiriarhul arădean a adresat credincioșilor prezenți un cuvânt de învățătură despre ,,Mitropolitul sfânt al Banatului” arătând că pomenirea sa este prilej binevenit a rememora curgerea vieții sale în cadrul istoriei bisericești a veacului al XVII-lea, subliniind pilduirea pentru generațiile viitoare a însemnătății practicării virtuților și în special a filantropiei, angajând contribuția familiilor creștine. De asemenea, Ierarhul a stăruit în mod deosebit asupra momentelor canonizării sale și aducerii și așezării sfintelor moaște în Catedrala Mitropolitană din Timișoara (1956), la care Înaltpreasfinția Sa a participat.

Protos. Iustin Popovici