Nașterea Maicii Domnului prăznuită la Mănăstirea Arad-Gai

În fiecare an, la data de 8 septembrie, arădenii sărbătoresc cu multă bucurie Nașterea Maicii Domnului, cea dintâi sărbătoare mare de la începutul anului bisericesc.

Slujba de Priveghere

În seara de ajun a sărbătorii Nașterii Maicii Domnului, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a săvârșit slujba Vecerniei cu Litie în altarul de vară din curtea Mănăstirii Arad-Gai. La finalul acesteia, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură despre această mare sărbătoare.

Slujbele au continuat pe întreg parcursul nopţii, săvârşindu-se Taina Sfântului Maslu, Sfânta Liturghie de noapte, Ceasurile liturgice, Slujba Aghiasmei mici, Acatistul Naşterii Maicii Domnului.

Sfânta Liturghie Arhierească

În ziua praznicului, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie arhierească în altarul de vară din curtea mănăstirii. Din sobor a făcut parte, pe lângă alți părinți slujitori: Pr. Gheorghe Gligor, vicar eparhial, Pr. Pavel Teodor, consilier eparhial şi Arhid. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial.

Cuvântul de învățătură rostit de către Chiriarhul nostru a fost pus sub titlul ,,Numire grăitoare” (în baza citirilor scripturistice ale praznicului: Filip. 2; Luca 10) pentru praznicul din calendarul bisericesc, deoarece se referă la însăși nașterea Născătoarei de Dumnezeu, arătând astfel locul evenimentului în planul divin. Ori, dintre sărbătorile Maicii Domnului cea la care se face referire se află la începutul anului bisericesc, iar cea a adormirii, care de fapt înseamnă o naștere în împărăția cerurilor, la sfârșitul acestuia. Astfel, patronajul spiritual al Maicii Domnului călăuzește viața creștinilor de la pruncie până la săvârșire. Numirile populare cunoscute sunt pentru cea dintâi sărbătoare Sfânta Maria mică iar pentru cea de-a doua Sfânta Maria mare, vădind astfel perioadele vieții care este grăitoare pentru virtuțile Maicii Domnului, păstrând învățătura dreaptă despre pururea fecioria ei în timpul și după naștere, pentru a temelui drept învățătura de credință. Cum putem pricepe, pruncii au din fașă virtuțile ce vor crește până la deplinătate, la maturitate, afirmate și pe mai departe; iar acestea în lucrare arată darul dumnezeiesc și zestrea părintească ce garantează ajungerea scopului mântuitor. Evlavia Părinților Ioachim și Ana va da rodul voit de Dumnezeu, răsplătire a credincioșiei cu bucuria sfântă consemnată de imnografia Bisericii, care este îndemnătoare pentru pregătirea după cuviință a începutului unui nou an școlar, a adăugat Înaltpreasfinția Sa.

În cadrul slujbei, Chiriarhul a hirotonit întru diacon pe tânărul Daniel-Ionel Costina, profesor de religie, acesta urmând a fi hirotonit preot pe seama Parohiei Hunedoara Timișană, Protopopiatul Arad.

Răspunsurile liturgice, atât seara la Priveghere cât şi în ziua de praznic, la Sfânta Liturghie, au fost date de studenţi şi seminarişti de la şcolile teologice arădene.

Protos. Dr. Iustin Popovici