Părinți cu copii și tineri din Parohia Firiteaz, pelerini în Țara Maramureșului, Cluj și Alba

18 tineri din Parohia Firiteaz, Protopopiatul Arad, însoțiți de preotul paroh Vlad-Sergiu Sandu și de familia acestuia, au avut parte de o binecuvântare și o perioadă încărcată de emoție și bucurie.

După ce și-au sărbătorit hramul, la praznicul Adormirii Maicii Domnului, tinerii sârguincioși și extrem de atașați de biserică și activitățile ei au primit de la părintele lor duhovnicesc în dar un pelerinaj gratuit la mănăstirile din Țara Maramureșului și Transilvania. Pelerinajul s-a desfășurat pe parcursul a patru zile în care s-au închinat la mai multe sfinte moaște, au vizitat 12 mănăstiri, Cimitirul Vesel din Săpânța, „Memorialul Durerii” din Sighetu Marmației, mai multe orașe, s-au plimbat cu mocănița și s-au bucurat de atmosfera caldă și încărcată de istorie, tradiție și spiritualitate din aceste zone binecuvântate de Dumnezeu. De asemenea, au zâmbit, au lăcrimat, au cântat, au povestit, s-au bucurat unii de ceilalți, toate acestea făcând ca acest pelerinaj să rămână așezat în sufletele membrilor celor două familii cu ai lor copii și a celor 10 tineri participanți.

Pelerinajul a fost organizat, în primul rând, pentru a-i răsplăti pe toți acești tineri care pe parcursul celor aproape șase ani de când a fost instalat noul preot în parohia lor au fost nelipsiți de la toate slujbele, manifestându-se cu o dragoste deosebită față de biserică, fiind de un real folos pentru buna organizare a tuturor serviciilor religioase. Acești tineri susțin pe deplin cântarea la strană, se îngrijesc de curățenia din biserică și ajută în toate activitățile sociale, culturale și pastoral-misionare desfășurate în cuprinsul acestei parohii.

Acest pelerinaj care completează șirul multiplelor activități desfășurate în această parohie, în care locuiesc doar 150 de ortodocși, cu privire la tematica „Anului omagial al pastorației părinților și copiilor” se integrează în proiectul „Țara noastră-i o comoară” demarat în anul 2015, în cadrul căruia copiii și tinerii din parohie au parcurs mai bine de 10 000 de km, vizitând toate regiunile țării. „Prin aceste pelerinaje încercăm să le așezăm copiilor și tinerilor în suflete dragostea față de țară, de istorie, de tradiție și de tot ceea ce este românesc. Să se bucure că sunt români și ortodocși. De asemenea, le-am gândit pe toate ca fiind o formă prin care să le mulțumesc pentru efortul pe care aceștia îl fac în permanență pentru biserica și activitățile noastre”, mărturisește părintele paroh.

Protos. Iustin Popovici