Praznicul Înălțării Sfintei Cruci, 14 septembrie 2020, a reprezentat pentru credincioșii prezenți la slujbele de la Mănăstirea Feredeu, așezământul monahal din deal, un prilej de înaltă trăire duhovnicească.
Pentru a intensifica evlavia și bucuria duhovnicească, la inițiativa Părintelui stareț Arhim. Ilarion Tăucean și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, de câțiva ani, soborul de slujitori și pelerinii parcurg împreună, procesiunea ,,Drumul Crucii”, care începe la poalele dealului, cu popasuri la cele 14 cruci aşezate la o anumită distanţă, şi care, prin icoanele înălţate pe acestea, exprimă calvarul Mântuitorului pe drumul spre Golgota.
După aceasta, credincioșii au participat la Slujba de Priveghere săvârșită în Paraclisul Înălţării Sfintei Cruci din curtea mănăstirii.
Programul slujbelor a continuat a doua zi dimineaţa, când pelerinii au avut bucuria de a participa la Sfânta Liturghie arhierească, săvârşită de către Întâistătătorul Eparhiei noastre, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei, înconjurat de un sobor de preoţi și diaconi. Din sobor a făcut parte, pe lângă alți părinți, Pr. Vasile Cucu, secretar eparhial, Pr. Nelu Mercea, protopopul Lipovei, Pr. Ștefan Negreanu, lector universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea” din Arad și Arhid. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial.
La momentul cuvenit, Înaltpreasfinția Sa a rostit cuvântul de învățătură pus sub titlul ,,Izvor de binefaceri” (pe baza citirilor scripturistice ale praznicului: I Cor. 1; Ioan 19) cu referire la izvorul de la Mănăstirea Feredeu, loc de pelerinaj de veacuri, mai ales la acest praznic, pentru vindecări de felurite suferințe trupești și sufletești și dobândire a cererilor pentru trebuințele vieții. Crucea însăși, în opera de mântuire, este izvorul de daruri pentru cei care o cinstesc, fapt asociat în conștiința înaintașilor cu rostul izvoarelor, simboale ale curățeniei și a vieții nesfârșite, care adună în jurul lor pe toți care le recunosc puterea ca dar ceresc. În acest cadru, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a lămurit legătura între sărbătoare și duminicile dinainte și după aceasta, prin însemnătatea Sfintei Cruci în Legea veche, cultivând conștiința păcătoșeniei, a cărei urmare este moartea, precum și în cea nouă, aceea de a purta crucea Jertfei Mântuitorului spre veșnicie. De asemenea, ca semn de întărire în bine a creștinilor ea pune începutul astăzi cu nădejde noului an de învățătură la toate nivelele spre aducerea roadelor așteptate; mai ales în acest an consacrat în Biserica Ortodoxă Română pastorației părinților și copiilor, reamintind îndatoririle părinților sufletești și trupești, cât și a copiilor în legătura ce s-a întreținut mereu între Biserică și Școală.
Sfânta slujbă a fost înfrumusețată prin hirotonirea întru preot a diaconului, Daniel-Ionel Costina, pe seama Parohiei Hunedoara Timișană, Protopopiatul Arad. La finalul slujbei, noul hirotonit a fost hirotesit duhovnic.
În cadrul slujbei s-au rostit rugăciuni pentru elevi și profesori la început de an școlar.
Răspunsurile liturgice au fost date de corul bărbătesc al Parohiei Covăsânţ, Protopopiatul Lipova.
Protos. Iustin Popovici