10 octombrie, Ziua mondială a sănătăţii mintale

În fiecare an, în ziua de 10 octombrie, este marcată Ziua mondială a sănătăţii mintale. Instituită în 1992 de Federaţia Mondială pentru Sănătate Mintală (World Federation for Mental Health – WFMH), această zi are ca scop creşterea gradului de conştientizare şi educare, la nivel mondial, în ceea ce privește sănătatea mintală, informează Agerpres.

Anul acesta, ca urmare a efectelor cauzate de Covid-19, tema din 2020 este „Sănătate mintală pentru toţi. Investiţii mai mari – Acces mai mare”.

„Acum este nevoie mai mult decât oricând de investiţii mai mari în sănătatea mintală pentru a ne asigura că toată lumea are pretutindeni acces la îngrijirea sănătăţii mintale. Investiţiile insuficiente în sănătatea mintală au lăsat mari lacune de tratament la nivel global. Sănătatea mintală este o investiţie şi nu o cheltuială şi ar trebui acordată prioritate pentru a evita o nouă catastrofă”, a precizat dr. Daniels, preşedintele WFMH, pe site-ul instituţiei.


Biserica Ortodoxă Română, un actor principal în menţinerea sănătăţii românilor


Potrivit paginii dedicate evenimentului, decalajul de tratament rămâne mare – 50% dintre persoanele cu tulburări mintale din ţările cu venituri ridicate şi 85% dintre persoanele din ţările cu venituri mici şi medii nu au acces la tratament. „Sistemele fragile de sănătate nu au reuşit să soluţioneze sau să facă faţă lacunelor mari de tratament şi necesităţii îngrijirii sănătăţii mintale”.

Scopul inițiativei campaniei din acest an, organizată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Federația Mondială pentru Sănătate Mintală, este oferirea accesului la asistență medicală de calitate și la prețuri accesibile pentru 100 de milioane de oameni până în 2023. Inițiativa urmează să fie implementată în 12 țări ale lumii, scrie unimedia.info.

Tulburările psihice și neurologice reprezintă mai mult de 10% din povara globală a bolilor. Persoanele cu tulburări mintale severe, cum ar fi schizofrenia, decedează cu 10-20 de ani mai devreme decât populația generală.

Suicidul curmă viața a aproape 800 000 de persoane în fiecare an (1 persoană la fiecare 40 de secunde) și este a doua cauză de deces în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15 și 29 de ani, iar 1 din 5 copii și adolescenți are o tulburare mintală.

Foto credit: pexels.com

https://basilica.ro/10-octombrie-ziua-mondiala-a-sanatatii-mintale/