Slujire Arhierească și hirotonie întru preot în Parohia Cruceni

În ziua de sărbătorire a Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, hramul bisericii din Parohia Cruceni, Protopopiatul Arad, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului, s-a aflat în mijlocul acestei comunități parohiale.

Ierarhul a fost întâmpinat în fața lăcașului de cult de către un sobor de preoți, avându-l în frunte pe protopopul locului, Părintele Flavius Petcuț și mulțime de credincioși, tineri și vârstnici.

Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie arhierească. Tototdată, la momentul rânduit a hirotonit întru preot pe diaconul Alexandru-Vlad Păcurar, viitorul paroh al acestei comunități.

În cuvântul de învățătură, Ierarhul a vorbit despre cinstirea deosebită de care se bucură Sfântul Mare Mucenic Dimitrie în rândul credincioșilor ortodocși români. Mărturie în acest sens stau numeroasele biserici închinate lui, precum și purtarea numelui său de către mulți bărbați și femei din țara noastră. Cultul său s-a răspândit mai ales după Edictul de la Milan (313), prin care împăratul Constantin cel Mare a acordat libertate religioasă creștinismului. Preasfinția Sa i-a îndemnat pe credincioșii prezenți să-și cinstească cu evlavie deosebită pe ocrotitorul lor spiritual, pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie.

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul l-a prezentat pe noul hirotonit credincioșilor din Cruceni ca viitor preot paroh al lor, îndemnându-l pe acesta la propovăduirea Evangheliei, slujirea aproapelui și călăuzirea turmei celei cuvântătoare, după modelul Mântuitorului Iisus Hristos.

Satul Cruceni aparţine de comuna Şagu, jud. Arad şi are circa 300 de case şi o populaţie de peste 1200 locuitori, din care aproximativ 340 sunt ortodocși.

Parohia ortodoxă română s-a înfiinţat în anul 1951 aici fiind amenajată o capelă, fiind împodobită cu icoane și toate cele necesare pentru sfintele slujbe, în care se slujeşte şi astăzi.

Protos. Iustin Popovici