Pe data de 26 octombrie este cinstit Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir. Acesta s-a născut din părinți creștini, dreptcredincioși, în cetatea Tesalonic, în vremea împăraților Dioclețian (284-305) și Maximian (286-305), când creștinii erau încă prigoniți.
Încă de prunc a fost crescut în cuvântul Domnului. Dimitrie a luat Sfântul Botez când era copil și a învățat Legea lui Dumnezeu cu amănuntul, dar mai ales acesta a crescut cu înțelepciune, făcând fapte bune, luminat fiind de darul lui Dumnezeu.
În ciuda războiului dus împotriva lui Dumnezeu și a creștinilor, Sânful Dimitrie a mărturisit înaintea tuturor numele lui Iisus Hristos, aducând tesalonicenii la credința adevărată, dezrădăcinând închinarea la idoli.
Înainte de a fi arestat, și-a dat întreaga avere săracilor spunând ”Împarte bogăția cea pământească, ca să căutăm pe cea cerească”. Chiar și atunci când a fost dus în fața împăratului, Dimitrie a mărturisit că el este creștin, fapt pentru care a fost încarcerat. În temnița sa a binecuvântat un tânăr creștin să omoare gladiatorul preferat al regelui care ucidea mulți creștini. Gladiatorul a picat răpus de sulița tânărului. Mâhnit, regele a poruncit uciderea prin decapitare a tănărului și a dat ordine ca Dimitrie să fie străpuns cu lance, cu sulițe. În ziua de 26 a lunii octombrie, ostașii au intrat în temnița Sfântului care era în rugăciune și l-au împuns cu sulițele.
Peste mormântului Sfântului Dimitrie s-a contruit o bisericuță în care mulți se vindecau de bolile lor. După ce s-a vindecat de o boală lungă și grea, un boier, Leontie, a început contruirea unei biserici care sa fie mai mare și mai frumoasă în semn se mulțumire pentru Sfânt. Când au contruit temelia noii biserici, au fost găsite moaștele sfântului întregi și nestricate din care au izvorât mir frumos mirositor și făcător de minuni.
Astfel se face că Sântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir, este acum patronul Bisericilor ortodoxe din Balcani, fiind prăznuit de români, greci și slavi de pretutindeni. Acesta este un rugător fierbinte către Împăratul Hrisos și pentru sufletele românilor, unde a săvârșit după moarte nenumărate minuni.
În ziua de 26 octombrie prăznuim și Hramul bisericii din Zăbrani. Astfel că în acest an am început sărbătorirea încă din ziua de 25 octombrie, când dimineața la Sfânta Liturghie am avut invitat un cântăreț bisericesc din Brad, Rorii Manoclache, pentru a înălța cântece și imne de laudă, așa cum au cântat creștinii de-a lungul veacurilor de la descoperirea moaștelor Sfântului Dimitrie.
În seara aceleași zile de 25 octombrie, un sobor de preoți a participat la Taina Sfântului Maslu. Din soborul slujitorilor au făcut parte Preacuviosul Părinte Iustin Popovici, consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului, Pr. Ilota Sorin, Parohia Aluniș, Pr. Mândra Dan, Parohia Fântânele, Pr. Oprea Mihai, Parohia Țipari, Pr. Ardeuan Florin, Parohia Chesinț, Pr. Mureșan Axinte, Parohia Sederhat, Preot pensionar Farcaș Teodor și Preot Paroh Pop Gheorghe. La finalul slujbei, Părintele Iustin Popovici a rostit un cuvânt de învățătură.
În 26 octombrie, la ceas de seară a avut loc rânduiala Vecerniei cu Litie, la care a fost invitat Preacuviosul Părinte Clement, duhovnicul de la Mănăstirea Arad-Gai, ridicându-se rugăciuni de slavă și laudă pentru bunăstarea oamenilor din parohie. La această sărbătoare a bisericii au participat și autoritățile locale.
Enoriașii prezenți au primit prinoase din partea Sfintei Bisericii de ziua Sfântului Dimitrie care este ocrotitorul Parohiei Zăbrani.
Dăm Slavă și mulțumire Lui Dumnezeu pentru toate lucrurile săvârșite așa cum minunile și faptele Sfântului Dimitrie au trezit conștiința creștină, tot astfel să cinstim cu toată ființa noastră și să-i cântăm imnul de laudă.
Preot Gheorghe Pop