Hramul bisericii și Concursul ,,Sfinții – prietenii noștri” în Parohia Prunișor

În fiecare an, la data de 08.11.2020, întreaga suflare din localitatea Prunișor îmbracă haine de sărbătoare datorită faptului că, în urmă cu aproximativ cinci decenii, aceștia au fost așezați sub oblăduirea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. 

Bucuria hramului a început în săptămâna premergătoare sărbătorii prin oferirea de îmbrăcăminte și alimente oamenilor încercați de suferințe.

În ajunul sărbătorii, la ceas de seară a fost organizat un concurs intitulat „SFINȚII – PRIETENII NOȘTRI”, la care s-au înscris 40 de copii de diferite vârste. Marea bucurie a fost aceea că fiecare dintre aceștia au prezentat câte un desen. Acestea au fost diverse, unii au desenat sfinți, alții biserici, cruci, cărți de cult, etc.

După jurizare, toți copiii și tinerii au fost răsplătiți pentru munca depusă cu diplome și alte lucruri care să îi stimuleze în a continua să fie promotori ai valorilor perene ale Ortodoxiei, prin faptă, cuvânt, purtare, etc.

O tradiție care s-a inițiat în urmă cu trei ani, este purtarea portului popular în ziua hramului, astfel că membrii Grupului Catehetic „Sfântul Stelian” din Prunișor, au înfrumusețat ziua aceasta prin port și cânt, dând răspunsurile la Sfânta Liturghie, fiind conduși de tânărul teolog Roșu-Drăgan Denis.

După Sfânta Liturghie, s-a săvârșit un parastas pentru preoții, ctitorii și binefăcătorii trecuți la cele veșnice. După aceea s-a înconjurat biserica, rostindu-se ectenii speciale după rânduială.  

Astfel că ziua aceasta a fost un prilej de comuniune și bucurie euharistică, îngemănată cu reiterarea vrednicilor de pomenire înaintași ai noștri trecuți la cele veșnice.

Pr. Florin-Ioan Avram