La început de post, vă prezentăm unsprezece cuvinte ale Sfântului Ioan Gură de Aur despre milostenie:
- Milostenia este o mare şi aleasă virtute, un mare dar şi mai mult decât atât, este începutul tuturor bunătăţilor.
- Când facem (…) milostenie să nu ne uităm numai la săracul care primeşte milostenia noastră, ci să ne gândim şi la cine este Cel Ce primeşte darul pe care-l dăm noi săracului şi a făgăduit răsplată pentru ceea ce dăm.
- Milostenia este mama dragostei, a dragostei care caracterizează creştinismul, care este mai mare decât toate semnele şi minunile, şi prin care ucenicii se aseamănă cu Hristos.
- Că săracul întinde mâna, iar Dumnezeu este Cel ce primeşte.
- Să împrumutăm lui Dumnezeu milostenia, ca să luăm de la El, în schimb, ca răsplată, iubirea de oameni.
- Milostenia este un meşteşug foarte bun şi ajutor celor ce o fac pe ea, pentru că este prietenă şi fiica cea mai mare şi întâia a lui Dumnezeu.
- Nimic nu-L mulţumeşte pe Dumnezeu atât de mult precum mila, precum virtutea milosteniei.
- Nu ţi s-a poruncit să osândeşti tu lenea, ci să alini sărăcia. Nu ai fost pus să învinuieşti păcatul, cui să vindeci suferinţa! Nu să ocărăşti trândăvia, ci să întinzi mână de ajutor celor căzuţi! Nu să ţii de rău viaţa cerşetorului, ci să-l scapi de foame. Dar noi facem dimpotrivă. Nu uşurăm cu datul din averi sărăcia celor ce întind mâna, dar zgândărim cu noianul învinuirilor rănile săracilor.
- Milostenia este doctoria păcatelor noastre, leacul curăţirii murdăriei din sufletele noastre şi scara care duce la cer. Ea leagă la un loc trupul lui Hristos.”
- Dacă tu ai făcut milostenie şi apoi îl vorbeşti de rău pe cel căruia i-ai dat pentru ceea ce are, atunci ai pierdut plata pentru ce ţi se cuvenea. Pe scurt, dacă ai dat, pentru ce condamni? Nu trebuia să dai dacă aveai de gând să condamni! Dar poate-l învinovăţeşti pe altul care face milostenie? În acest caz faptul este şi mai murdar, pentru că nedând nimic, condamni binefacerea făcută de altul.”
- Să nu ne lipsim de milostenie, ci prin ea sufletul nostru să se arate împodobit.
Sub eticheta #ÎnDarSăDați vom descoperi împreună, în Postul Naşterii Domnului, atât pe basilica.ro, cât și pe rețelele de socializare, numeroase daruri de suflet: sfaturi pentru acest post, recomandări de lectură, Factbox-uri despre Nașterea Domnului, colinde, dar și campanii sociale, ocazii de a dărui sau exemple constructive de ajutorare a semenilor.
Foto credit: public domain
https://basilica.ro/indarsadati-ca-saracul-intinde-mana-iar-dumnezeu-este-cel-ce-primeste-spune-sf-ioan-gura-de-aur/