O inițiativă legislativă propune instituirea unei zile naționale a familiilor numeroase

Familiile numeroase ar putea avea dedicată o zi națională dacă Parlamentul votează propunerea legislativă iniţată de deputatul Matei Dobrovie. 28 octombrie este data propusă pentru Ziua Familiilor cu trei sau mai mulţi copii. 

Instituirea unei zile dedicate lor ar răspunde necesităţii de recunoaștere oficială și de politici publice de sprijin pentru aceste familii.

„Familiile numeroase contribuie la dezvoltarea echilibrată, la susținerea natalității și la redresarea demografică a oricărui stat, ocupându-se de îngrijirea și educarea viitoarelor generații de forță de muncă”, a explicat inițiatorul, deputatul Matei Dobrovie, pe pagina sa de Facebook.

El a precizat că familiile numeroase au în mod obișnuit cheltuieli mai mari în gospodărie, iar în contextul pandemiei de coronavirus au devenit printre cele mai vulnerabile.

„În anul 2020, proclamat de Patriarhia Română drept Anul omagial al pastorației părinților și copiilor, este binevenită o inițiativă de celebrare a familiilor numeroase care să marcheze importanța pe care statul o acordă familiilor cu mai mulți copii și care să recunoască oficial contribuția lor la progresul societății și al economiei”, a mai afirmat Matei Dobrovie.

Declararea unei zile naționale a familiilor numeroase ar promova valorile familiei și ar spori gradul de conștientizare a societății privind problemele și nevoile familiilor numeroase, a adăugat deputatul.

Inițiativa preede ca legea să fie marcată prin manifestări publice și evenimente culturale realizate cu implicarea autorităților, dar și a societății civile și a lăcașurilor de cult.

Deputatul a oferit drept exemplu o inițiativă privată recentă: prima ediție a Zilei Familiei Numeroase, marcată la parohia ortodoxă română Sf. Grigorie Teologul din Schiedam, Țările de Jos, în 28 octombrie, când Biserica i-a cinstit pe Sfinții Mucenici Terentie și Neonila, soția sa, și pe cei șapte fii ai lor.

Mai multe parohii din diaspora ortodoxă română oferă burse și sprijin concret pentru familiile numeroase. Sunt cunoscute în acest sens bursele școlare oferite de parohiile din Episcopia Italiei și din Mitropolia Germaniei pentru copiii buni la învățătură din România care fac parte din familii numeroase.

Matei Dobrovie a inițiat și un proiect de lege care cuprinde mecanisme de acordare de facilități pentru familiile numeroase. Proiectul beneficiază de susținerea unor parlamentari din tot spectrul politic.

Foto credit: Facebook / Matei Dobrovie

https://basilica.ro/o-initiativa-legislativa-propune-instituirea-unei-zile-nationale-a-familiilor-numeroase/