Sfaturi pentru familii fără frici: Tusea la copil … altă abordare în pandemia COVID-19?

E deja Noiembrie – luna lui Brumar… Sezonul virozelor va fi început.. de o vreme… dar cine să le mai bage în seamă când viața noastră are doar o dimensiune.. cea a fricii de Coronavirus. Trebuie să recunoaștem că orice semn de răceală echivalează cu o condamnare… Banala tuse, unul din simptomele cele mai comune ale copilăriei, îmbracă forme de tragedie antică în această perioadă.
Grija de aproapele nostru se stinge instantaneu când el tușește sau are nasul înfundat… semne care nu ne-ar fi dat fiori în urmă cu 1 an.
Ce este tusea? Tusea este un simptom frecvent al copilăriei, care este un mecanism de apărare al tractului respirator împotriva unor substanțe – mucegai, igrasie, polen, substanțe volatile, păr de animale, infecții sau corpi străini. Tusea protejează căile respiratorii, intervenind imediat în curățarea și eliminarea unor substanțe intruse.
Tusea poate fi:
Acută – durează până la 2 săptămâni
Cronică – persistă peste acest interval.
Caracterul tusei poate fi sec, iritativ- în astm, rinită alergică, corp străin sau umed, productiv – în infecții.
Tusea poate să apară predominant ziua sau, în anumite entități, noaptea- astm, infecții respiratorii, reflux gastroesofagian. Tusea diurnă, seacă, ce dispare în timpul nopții, sugerează o cauză psihogenă.
Care sunt cauzele?
Pentru tusea acută:
Infecțiile de căi respiratorii, pneumonia, tusea convulsivă, aspirația de corp străin.
Pentru tusea cronică:
Astmul, refluxul gastroesofagian, fibroza chistică, dischinezia primară a cililor, TBC, tusea psihogenă.

Este tusea un semn de Coronavirus?
DA.
Dar nu orice tuse din acest sezon este legată de SARS-CoV-2. Un studiu CDC (Centers for Disease Control and Prevention) pe un lot de 149082 cazuri COVID 19 identificate, în SUA, pe o perioadă de 2 luni (februarie- aprilie), au depistat un număr de 2572 copii din care 54% au prezentat tuse, fiind al doilea simptom ca frecvență după febră (56%). Tusea din infecția SARS-CoV-2 este de obicei seacă, iritativă, asociată cu dureri de gât, doar un procent mic prezintă tuse umedă, copiii raportând secreții postnazale de mucus.
Tusea asociată cu secreții oculare, prurit conjunctival, congestie conjunctivală, rinoree apoasă, strănut… este o tuse alergică.
Tuse nocturnă asociată cu dureri de stomac, arsură, vărsături.. sugerează o boală de reflux gastroesofagian.
Dar o expunere recentă sau semnele asociate pe care le-am discutat săptămânile trecute impun efectuarea unui test pentru SARS-CoV-2.
Tusea asociată cu febră, dificultăți în respirație, senzația de constricție toracică, oboseală, vărsături, diaree, pierderea gustului și mirosului… sunt înalt relevante pentru COVID 19 în aceste zile.

Semnele de alarmă la copilul tușitor
Vârstă sub 3 luni
Febră înaltă – peste 39,5 grade Celsius intrarectal
Respirație dificilă, mai rapidă sau mai lentă
Geamăt
Buze sau unghii albăstrii
Bătăi ale aripioarelor nazale, mișcări de piston ale capului
Expir șuierător
Sunet muzical la inspir
Aportul lichidian scade sub jumătate din cel obișnuit
Tuse cu sânge
Agitație sau somnolență
Convulsii sau pierderea conștienței
Crise de tuse chinuitoare, emetizantă,
Dureri toracice
Apariția unor puncte roșii la nivelul tegumentelor
Oboseală marcată
Nu se ridică în picioare
Vorbește sacadat, monosilabic.
Atitudinea la domiciliu
Ambientul este primordial… păstrați o temperatură optimă de 18-21 grade Celsius – o supraîncălzire favorizează uscarea secrețiilor și accentuarea tusei.
Menținerea umidității la 40-70%.
Aerisirea repetată a camerei.
Limitarea folosirii unor uleiuri esențiale al căror rol nu este cunoscut… sau doar la indicația unor experți de pe forumuri de părinți. Nerespectarea unor indicații de la profesioniști poate agrava simptomatologia.
Folosirea de umidificatoare sau dezumidificatoare..
Se pot utiliza lămpi cu sare.
Abținerea de la odorizante, spray-uri sau parfumuri în perioada tusei.
Evitarea fumatului pasiv. Substanțele conținute au efect de deprimare a cililor mucoasei respiratorii, ceea ce are drept consecință imediată ineficiența eliminării substanțelor străine.
Toaleta nasului cu apă de mare de 4-5 ori pe zi, înainte de masă.
Aspirarea secrețiilor când e cazul.
Refacerea prin somn. Nu treziți copilul ca să îi dați medicamente, odihna contribuie la vindecare.
Hidratarea corespunzătoare. Lichidele fluidifică secrețiile bronșice, scăzând aderența germenilor de mucoasa respiratorie și facilitând respirația.
Mierea este considerată un antitusiv eficient…favorizează sinteza de endorfine ce ameliorează tusea prin mecanism central.
Mesaje pentru acasă
Tusea are întotdeauna o cauză și este un mecanism de protecție al organismului – de aceea nu trebuie cupată de la primele semne.
Nu administrați din proprie inițiativă siropuri de tuse..unele conțin antihistaminice cu efecte secundare.
Este interzisă administrarea de siropuri mucolitice sau expectorante sub vârsta de 6 ani…copilul se poate sufoca cu propriile secreții fluidifiate.
Tusea nu se tratează cu antibiotic, doar dacă e secundară unei infecții bacteriene respiratorii.
Tratamentul cu aerosoli în tuse este discutabil în funcție de cauzele ei…Evitați combinații de substanțe pentru nebulizare conform logicii că unde- s multe… efectul e mai puternic. Substanțe precum dexametazona, anumite picături de nas, de tuse, anumite soluții pe bază de argint sau antibiotic în aerosoli…trebuie cântărite cu atenție, iar anumite asocieri, desi discutabile și controversate, să fie prescrise doar de către medici.
Mucoasa respiratorie se vindecă în 3-4 săptămâni…de aceea o tuse reziduală este firească în această perioadă, nefiind necesare investigații suplimentare.
Tusea care persistă peste 4 săptămâni, asociată cu semne de agravare sau complicații impune reevaluarea de specialitate.
Pentru a ajuta medicul curant, notați caracterul tusei, seacă sau umedă, perioada de apariție – ziua sau noaptea, frecvența episoadelor, asocierea cu alimentația, efortul, râsul, plânsul, schimbarea ambientului, aer rece, poziție, contactul cu anumiți alergeni, durata și factorii declanșanți din mediu… dacă este posibil, filmați sau înregistrați crizele de tuse.
Evitați băuturile carbogazoase, au efect iritant asupra gâtului.
La copilul între 6 luni și 4 ani, trebuie să ne gândim la inhalarea unui corp străin, mai ales în cazurile de tuse apărute brusc în timpul mâncării sau la copiii nesupravegheați.
Efectuarea unei radiografii pulmonare se impune doar la un copil care tușește o perioadă de peste 4 săptămâni și se face doar după un consult și la indicația medicului.
Multiple studii au eșuat în ceea ce privește demonstrarea unor beneficii ale unor antitusive de tip dextrometorfan, difenhidramină, codeină, echinacea.
Cel mai bun antitusiv la copiii peste 1 an, științific demonstrat, rămâne mierea naturală.. a nu se administra copiilor sub 1 an datorită riscului botulismului!
Produsele pentru tuse care conțin antihistaminice sunt contraindicate la copiii sub 6 ani… nu le folosiți din proprie inițiativă.
Mai ales în sezonul rece, unii copii tușesc zilnic, fără semne de boală, de 10-12 ori pe zi, într-un proces de curățare a căilor respiratorii.
Reevaluați atitudinea.. tusea ne este prieten, nu dușman…la fel ca mult blamata febră.
Zile în bucurie pentru familii fără frici, sub Grija, Lumina și Dragostea Lui!
Dr. Simona Dumitra