Liturghie Arhierească și hirotonii în prima zi de Crăciun la Catedrala Veche din Arad

În prima zi de praznic a Naşterii Domnului, vineri, 25 decembrie 2020, Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie arhierească în biserica cu hramul ,,Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”, a Parohiei Arad-Centru, Catedrala Veche, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

Din sobor au făcut parte: Părinții Teodor Pavel și Arhid. Mircea Proteasa, consilieri eparhiali, Părintele Flavius Petcuţ, protopopul Aradului, Părintele Cristinel Ioja, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Arad, Părintele paroh Traian Micoroi, Arhid. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial și alți părinți slujitori.

Preasfinţia Sa, a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre semnificaţia acestui mare praznic, cea mai populară sărbătoare creștină din lume, fiind percepută în mod deosebit ca sărbătoare a darurilor făcute altora pentru a răspunde darului pe care Dumnezeu-Tatăl l-a făcut oamenilor dăruind pe Unicul Său Fiu pentru viața lumii. Taina Întrupării și a Nașterii Domnului ne descoperă Lumina cunoștinței pe care Biserica o laudă în troparul sărbătorii Crăciunului. De asemenea, Preasfinția Sa a spus că Nașterea Domnului nostru Iisus Hristos este sărbătoarea iubirii nesfârșite a lui Dumnezeu pentru lume, este Taina Fiului lui Dumnezeu, Care S-a făcut OM din iubire desăvârșită față de om, care este temelia și inima credinței creștine. Ierarhul a vorbit și despre faptul că lumea întreagă se află astăzi în pandemie și despre problemele cu care se confruntă familia creștină astăzi.

În cadrul slujbei, Preasfinția Sa a hirotonit întru preot pe seama Parohiei Arad-Centru pe părintele Arhid. Dr. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial și lector universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea” din Arad, iar pe tânărul teolog Flavius Lazăr, profesor de religie la Colegiul Național ,,Preparandia Dimitrie Țichindeal”, întru diacon, urmând a fi hirotonit preot pe seama Parohiei Iratoș, protopopiatul Arad.

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Emilian a sfințit una dintre crucile ce va fi așezată pe una dintre turlele Catedralei Vechi.

După aceasta, Preasfinţia Sa a transmis urările cuvenite pentru acest praznic din partea Chiriarhului locului, a Înaltpreasfințitului Părinte Timotei şi a Preasfinţiei Sale tuturor preoților, diaconilor, monahilor, dreptmăritorilor creștini din istorica Eparhie a Aradului, celor prezenţi, precum şi celor dragi ai lor.

Protos. Dr. Iustin Popovici

A se vedea și: https://www.glasulcetatii.ro/articol/2500/nasterea-domnului-speranta-si-ajutor-in-vremuri-de-pandemie-liturghie-arhiereasca-si-hirotonie-intru-preot-si-diacon-la-catedrala-veche

Mai multe imagini:https://www.glasulcetatii.ro/articol/2501/craciun-2020-in-imagini-liturghie-arhiereasca-sfintire-de-cruce-si-hirotonii-intru-preot-si-diacon-la-catedrala-veche-din-arad