Restricții severe de Crăciun în toată Europa

Crăciunul va fi neobișnuit în acest an, fără tradiționalele reuniuni de familie, fără călătorii sau ieșiri la cumpărături pentru cadouri. Autorităţile din numeroase ţări i-au îndemnat pe oameni să rămână prudenți și să evite întâlnirile cu cei dragi. Belgia a limitat cel mai mult numărul invitaţilor cu ocazia Crăciunului: unul singur pentru o familie, cel mult doi pentru persoanele singure.

Omenirea se pregăteşte să celebreze într-o manieră neobişnuită sărbătoarea Crăciunului din cauza pandemiei de COVID-19, relatează AFP.

Autorităţile naționale, dar şi organizaţii internaţionale, precum Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), i-au rugat pe oameni să pună mai presus sănătatea, chiar dacă dorinţa de a se relaxa alături de cei dragi după un an foarte dificil este mare. „Dacă avem prea multe contacte acum, înainte de Crăciun, iar apoi acesta va fi ultimul Crăciun petrecut alături de bunici, atunci înseamnă că vom fi ratat ceva”, a avertizat, emoţionată, și cancelarul german Angela Merkel.

Cele mai mari restricții le-a impus Belgia, care a limitat numărul invitaţilor cu ocazia Crăciunului la unul singur pentru o familie, cel mult doi pentru persoanele care locuiesc singure. Luxemburgul a autorizat doi invitaţi pentru fiecare familie. Nu mai mult de şase adulţi la masa de Crăciun au cerut şi autorităţile din Franţa.

Pe durata sărbătorilor, Norvegia va permite reuniuni de cel mult 10 persoane. „Va trebui să improvizaţi şi, poate, să lungiţi puţin masa”, a declarat prim-ministrul Erna Solberg, referindu-se la normele de distanţare fizică.

În Marea Britanie, reuniunile familiale (cel mult trei familii) vor fi permise din 23 până în 27 decembrie.

Italia a adoptat reguli extrem de restrictive în privinţa deplasărilor, care vor fi interzise între regiuni din 21 decembrie până în 6 ianuarie şi între localităţi în zilele de 25 şi 26 decembrie şi 1 ianuarie.

În Belgia, interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii începe în seara de Crăciun la ora 24:00 şi se încheie a doua zi la ora 5:00, iar în Luxemburg această interdicţie se aplică pe durata sărbătorilor de la ora 23:00 la ora 6:00.

Germania, care şi-a închis deja restaurantele, spaţiile culturale şi arenele sportive, de ieri a închis şi magazinele non-esenţiale şi a interzis vânzările de alcool în spaţiile publice, scoţând astfel în afara legii tradiţionalele standuri cu vin fiert.

În Franţa, magazinele non-esenţiale au fost redeschise, permiţând astfel cumpărăturile de Crăciun, însă cetăţenii francezi nu vor putea să petreacă sărbătorile în restaurante, care sunt închise.

În privința slujbelor religioase, Grecia îşi redeschide bisericile de Crăciun şi de Bobotează, însă cel mult nouă persoane vor avea voie să fie prezente simultan în biserici şi cel mult 25 în catedrale. Slujba de Crăciun din Betleem va fi oficiată fără public, mai scrie AFP.

(Cristina Zamfirescu)

https://ziarullumina.ro/societate/actualitate-sociala/restrictii-severe-de-craciun-in-toata-europa-159328.html