Românii au cea mai mare încredere în Biserică, Armată și Academie: Barometru

Biserica, Armata şi Academia Română ocupă primele locuri în ceea ce priveşte gradul de încredere acordat de români, potrivit primului barometru al vieţii religioase din România, prezentat miercuri în Aula Academiei Române, informează Agerpres.

Cei mai mulți dintre respondenți au spus că au multă și foarte multă încredere în Biserică – 71,2%. A urmat Armata cu 61,8% și Academia Română, cu 45,6%. La același capitol, Primăria a primit 43%, Poliţia, 41,1 şi Ministerul Sănătăţii, 34%.

Alte concluzii din studiu:

  • relațiile dintre confesiuni/religii la noi în țară sunt bune (63,2%)
  • majoritatea românilor cred în Dumnezeu (90,2%)
  • 36,1% participă la slujbe o dată pe săptămână sau mai des, 68,2 % se roagă zilnic
  • 88,5% consideră că religia nu implică în niciun fel apartenența României la UE și la spațiul euroatlantic
  • 72% au spus că educația religioasă este necesară în școli
  • 46,5% spun că Bisericile sunt prezentate mai degrabă negativ în presă, iar 34,9%, mai degrabă pozitiv

Vezi integral Barometrul vieții religioase.


Barometrul a fost realizat de Centrul de Cercetări Sociologice LARICS, în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte şi Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române.

Sondajul a fost realizat, pe baza unui chestionar aplicat telefonic, în perioada 30 noiembrie – 07 decembrie, pe un eşantion multi-stratificat, probabilistic, de 1.000 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României, neinstituţionalizată, cu vârsta de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de încredere de 95%.

Chestionarele au fost aplicate în toate judeţele României şi în sectoarele municipiului Bucureşti, eşantionul fiind validat pe baza datelor oficiale ale Institutului Naţional de Statistică.


Foto: Arhiva Basilica.ro

https://basilica.ro/romanii-au-cea-mai-mare-incredere-in-biserica-armata-si-academie-barometru/