Ziua Internațională a Ceaiului

De Ziua Internațională a Ceaiului, Basilica.ro a stat de vorbă cu Maica Marina de la Mănăstirea Nera despre sănătate și puterea plantelor. Ea îi sfătuiește pe cei bolnavi să combine puterea plantelor cu schimbarea stilului de viață, iar pe cei sănătoși să-și pună sănătatea în slujba ajutorării celor bolnavi.

Basilica.ro: Cum a apărut proiectul Nera Plant?

Respectul pentru natură, tradiție și sănătate, dar mai ales pentru dragostea Domnului către om ne-a învățat că tot ce este mai bun în plante trebuie păstrat pentru a fi dăruit. Apoi, ritmul vieții cotidiene, care ne cere adesea doctorii grabnice și naturale. Astfel s-a născut proiectul Nera Plant în inima maicilor de la Mănăstirea Nera, cu 11 ani în urmă, concretizat astăzi prin Laboratoarele Nera Plant. Aici ne străduim zi de zi să aducem mai aproape de oameni darurile tămăduitoare sădite de Dumnezeu în plante.

Activitatea Laboratoarelor Nera Plant constituie neîndoielnic lucrul de căpetenie al întregii comunități de maici de la Mănăstirea Nera. În anul 2009, s-a obținut autorizația de funcționare a Laboratorului de produse naturiste – doar suplimente alimentare la acea vreme – încredințat ocrotirii Sfinților Doctori fără de arginți.

S-a concretizat astfel dorința maicilor de a întinde mâini calde și sigure spre cei aflați în nevoi. Acest laborator a fost urmat la scurtă vreme de un altul, Laboratorul „Sfinții Tămăduitori”, ocrotit de Sfinții Ierarhi Nectarie din Eghina, Luca al Crimeii și Ioan Maximovici, dedicat produselor cosmetice bazate tot pe extracte din plante.

Basilica.ro: Cine culege plantele medicinale pe care le folosiți drept ingrediente în preparatele Dvs?

Chiar maicile sunt cele care culeg plantele medicinale și aromatice folosite la prepararea produselor, din locuri curate și nepoluate, din martie până la final de octombrie, cât durează sezonul de cules, urmărind cu atenție timpul de recoltare al fiecărei plăntuțe.

Întregul procesul, de la cules, uscare, mărunțire și până la preparare, ambalare și etichetare este făcut manual. De aici și motto-ul nostru: „Manufacturat cu suflet”.

Basilica.ro: Pe baza căror rețete sunt realizate produsele Nera Plant?

Produsele Nera Plant sunt preparate după rețete proprii, cu rădăcini în vechile leacuri tradiționale și mănăstirești.

De-a lungul timpului, tot studiind și descoperind noi beneficii ale plantelor, aceste rețete au fost îmbunătățite și diversificate, gama de produse Nera Plant îmbogățindu-se astfel de la un an la altul. Procesele de preparare urmăresc păstrarea proprietăților naturale ale plantelor folosite.

Principiile active din plante și din fructe sunt extrase prin macerare la rece, fermentare naturală, extracții uleioase și hidro-alcoolice. De aceea, culoarea, gustul și aroma lor se datorează în întregime ingredientelor naturale.

Basilica.ro: Poate fi socotită rugăciunea, un „ingredient” principal al produselor Nera? Puteți detalia?

E propriu călugărului să se roage și să-și însoțească fiecare îndeletnicire a sa cu rugăciunea. Pentru el, e totuna cu respirația; rugăciunea dă autenticitate vieții sale și tot ceea ce iese din mâinile sale este sfințit de vorbirea cu Dumnezeu.

Astfel că da, putem confirma, cu multă smerenie, că rugăciunea e un „ingredient” principal al produselor Nera Plant.

Produsele Nera Plant au două mari calități: sunt manufacturate cu suflet, din inimă, cu rugăciune, iar în al doilea rând sunt manufacturate din ingrediente naturale, cu grijă selectate, din plăntuțe culese fir cu fir de măicuțe.

Aceleași mâini pe care măicuțele le ridică la rugăciune, aceleași mâini plămădesc deopotrivă prescurile pentru Dumnezeieștile Liturghii care țin lumea și preparatele de laborator.

Basilica.ro: Cât de importante sunt ceaiurile pentru sănătatea omului?

Plantele tămăduitoare sunt daruri cerești care ne vindecă și ne înviorează. Iar sub formă de ceaiuri ele sunt ușor de administrat și drenează întreg organismul. Cele 18  Ceaiuri Eco Nera Plant sunt preparate sub formă de combinații de plante pentru diverse afecțiuni.

Însuși numele ceaiului ne „spune” pentru ce e bun: Alergo-complex, Calmo-complex, Cardio-complex, Detoxi-complex, Digesto-complex, Endocrino-complex, Entero-complex, Femina-complex, Glicemo-complex, Helmi-complex, Hepato-complex, Imuno-complex, Laxo-complex, Pneumo-complex, Prostal-complex, Renalo-complex, Vito-complex și Aroma-complex (ultimul fiind un ceai aromat).

Gama de suplimente alimentare Nera Plant mai conține: siropuri, oțeturi, uleiuri, capsule, miere. Avem și produse alimentare eco: sucuri din fructe, crackers, dulciuri, gemuri, condimente, pesto de leurdă. Iar în gama de cosmetice putem găsi creme, săpunuri lichide, șampoane, deodorante, apă de față, săpunuri solide și pastă de dinți.

Basilica.ro: Un mesaj pentru cititori?

Dragii noștri, să prețuim sănătatea și s-o punem în slujba binelui și a celor cu adevărat bolnavi. Să nu fim mici la suflet și nerăbdători atunci când Domnul îngăduie ca boala să ne cerceteze, ci mai degrabă să ne rugăm. Doar astfel sufletul vi se va odihni și mângâia.

Să primim boala și să o purtăm cu răbdare, spre curățire și înțelepțire. Căci judecățile Domnului sunt iubire pentru noi, făpturile Sale.

Mulțumindu-I lui Dumnezeu și slăvindu-L în suferințe și în greutăți, alungăm frământările lăuntrice și atragem harul „care întotdeauna tămăduiește cele neputincioase și le plinește pe cele cu lipsă”.

Ce înseamnă a ne purta sarcinile unii altora? Înseamnă a pricepe că nu suntem singuri pe pământ și că nu suntem noi cei care avem cele mai mari probleme, cele mai mari greutăți.

O sarcină poate să fie o boală a cuiva, o neputință, o problemă, o durere sufletească, chiar un păcat, o patimă pe care eu sunt rugat să o port, precum și alții, și Domnul mi le poartă pe ale mele.

Chiar dacă pe de-o parte vine osteneala, pe cealaltă ne zdrobește boala și simțim că nu facem mai nimic, noi ne luptăm. Iar această jertfă continuă ne dă bucurie și mulțumire căci, în sfârșit, ne străduim să-L iubim pe Hristos. N-am izbândit-o, dar o dorim.

Înaintea lui Dumnezeu, fiecare dintre noi suntem de mare valoare și, de dragul Lui, pentru dragostea ce ne-o poartă, trebuie, cu orice jertfă, să devenim mai buni. Să ne rugăm unii pentru alții!

Principiul după care trebuie să ne ghidăm și în folosirea suplimentelor naturiste este echilibrul.

Plantele și tratamentele naturiste ne pot ajuta, dar, dacă nu sunt susținute și de alte deprinderi de trai sănătos, ajutorul este temporar.


Mănăstirea de pe malul Nerei a luat ființă în urmă cu 25 de ani. Acum are peste 100 de monahii, majoritatea absolvente de studii superioare ori diferite specializări precum fitoterapie, asistență medicală, farmacie și psihologie.

Produsele Nera Plant pot fi achiziționate și online, pe neraplant.ro.

Vezi și:

Foto credit: Nera Plant

https://basilica.ro/ziua-internationala-a-ceaiului-maica-marina-de-la-nera-sa-pretuim-sanatatea-si-s-o-punem-in-slujba-celor-bolnavi/