Programul manifestărilor academice-culturale organizate de Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad, în anul 2021

În anul 2021, proclamat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române Anul omagial al pastorației românilor din afara României şi „Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor”,

Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad va organiza, în parteneriat cu Episcopia Caransebeșului, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului și a Preasfințitului Părinte Dr. Emilian Crișanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Aradului, o serie de manifestări academice şi bisericeşti-culturale.

I. SIMPOZIOANE NAŢIONALE
1. Simpozion Național Studențesc și Masteral (20-21 septembrie 2021)
Provocările Bisericii în mediul online. Tipologii pastorale și atitudini misionare
2. Simpozionul Național al Școlii Doctorale (21-22 septembrie 2021)
Societatea sub asediu. Semnificațiile credinței Bisericii în era pandemiei

II. COLOCVII
1. Colocviul Național de Teologie Dogmatică din cadrul Facultăților de Teologie din Patriarhia Română (11-12 octombrie 2021, reprogramat)
Persoana lui Hristos în Dogmatica actuală. Contestațiile modernității și postmodernității

III. SIMPOZION INTERNAŢIONAL
1.Simpozion internațional cu participarea profesorilor de bioetică și spiritualitate ortodoxă din Patriarhia Română, a unor specialiști din aria științelor și biotehnologiilor din țară și străinătate (2-3 noiembrie 2021)
The phenomenon of death in the age of biotechnology

IV. CONFERINŢE INTERNAŢIONALE
1. Prof. Dr. Jürgen Henkel („Ex fide lux” – Institutul Germano-Român pentru Teologie, Știință, Cultură și Dialog, Nürnberg)
Die Beziehung zwischen Kirche und Staat in Europa. Besondere Berücksichtigung in Deutschland und Rumänien (27-28 mai 2021)
2. Prof. Dr. Jerzy Ostapczuk (Universitatea din Varșovia, Polonia)
Cyrillic Gospel Manuscripts copied from early printed books. Preliminary remarks (20 octombrie 2021)
3. Arhim Prof. Dr. Jack Khalil (Decanul Facultății de Teologie din Balamand, Liban)

Antiochian Orthodoxy after the challenges of war (28 octombrie 2021)
4. Prof. Dr. Andreas Müller (Universitatea Kiel, Germania),
Some Reflections on Eastern Orthodoxy After the Synod of Crete (15 noiembrie 2021)

IV. CONCERT DE COLINDE
Concert de colinde susținut de Corurile Facultății de Teologie Ortodoxă la Sala Palatului Cultural din Arad (9 decembrie 2021) Colind străbun

La aceste evenimente se vor adăuga exigențele științifice constante ale Facultății de Teologie Ortodoxă pentru un an de zile: editarea revistei Teologia, editarea Anuarului Facultății, editarea revistei Studia Doctoralia, editarea revistei Centrului de Studii Teologice-Istorice și de Prognoză Pastoral-Misionară, Studia Theologica et Historica Aradensia, precum și editarea volumelor manifestărilor ştiinţifice.
Prin aceste evenimente, instituția teologică arădeană se integrează în Programul cadru propus spre dezbatere, în anul 2021, de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
Nădăjduim că aceste manifestări academice cu implicații teologice, bisericești, sociale și culturale vor exprima și contura rolul Bisericii Ortodoxe în societatea și cultura actuală.

Pr. Prof. Dr. Cristinel Ioja
Decanul Facultății de Teologie „Ilarion V. Felea”, Arad

https://basilica.ro/facultatea-de-teologie-din-arad-anunta-programul-evenimentelor-academice-din-anul-omagial-2021/