Unirea Principatelor Române sărbătorită de arădeni

Duminică, 24 ianuarie 2021, arădenii au sărbătorit 162 de ani de la Unirea Principatelor Române, evenimentul istoric care a stat la baza făuririi statului unitar român.

Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a participat la Sfânta Liturghie săvârșită de către un sobor de preoți și diaconi în Catedrala Arhiepiscopală ,,Sfânta Treime” din Arad, iar la finalul acesteia a oficiat o slujbă de Te-Deum ca mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru realizarea acestui act fundamental din istoria noastră naţională.

Cuvântul de învățătură rostit de către Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a fost pus sub titlul ,,Stăruirea în bine” (pe baza citirilor scripturistice ale duminicii: I Tim. 1; Luca 18) peste piedicile ce se pot ivi, implorând constant ajutorul lui Dumnezeu. Prin harul ceresc chiar pornirea rea poate fi schimbată înspre bine, aducând biruință deplină spre slava lui Dumnezeu șI mulțumirea omenească. Pericopele biblice ale zilei dau exemplu referindu-se la convertirea Sf. Ap. Pavel și la vindecarea orbului din Ierihon. Astfel se asigură apropierea dintre oameni, comuniunea propriu-zisă, temeluită pe unitatea firii lor în consonanță cu a lumii întregi după voia lui Dumnezeu, spre armonia universală. Or, și voința credinciosului trebuie să răspundă mereu voii divine cultivând virtutea creștină și stăruind în rugăciune. Istoria națională dovedește această realitate prin sărbătorirea de azi a Unirii Principatelor Române: Moldova și Țara Românească, ca urmare a dublei alegeri a domnului Alexandru Ioan Cuza la 24 ianuarie 1859. Adevărul exprimat de unul dintre arhitecții unirii, Mihail Kogălniceanu, anume că ,,Unirea națiunea a făcut-o” arată unitatea voinței tuturor cetățenilor cultivată cu vrednicie de înaintași. Anul în curs, consacrat românilor din afara granițelor țării, îndeamnă în continuare la stăruință în tot ceea ce se lucrează în unitate spre folosul generațiilor viitoare, a arătat Înaltpreasfinția Sa.

Festivitățile dedicate Unirii Principatelor Moldova și Țara Românească în ziua de 24 ianuarie 1859 au continuat pe platoul din fața Primăriei Aradului cu intonarea Imnului Național al României și o slujbă de binecuvântare săvârșită de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei, dimpreună cu un sobor de preoți.

În alocuțiunea rostită, Înaltpreasfinția Sa a subliniat că ,,24 Ianuarie 1859 rămâne o sărbătoare de bucurie pentru ceea ce s-a realizat în cursul veacurilor, ne gândim încă la unirea lui Mihai Vodă Viteazul și, după aceea mergem pe secole în urmă să vedem etnogeneza poporului român, căci în ființa fiecăruia dintre români există acest semn al unității”.

Au urmat apoi alte alocuțiuni cu privire la însemnătatea Zilei Principatelor Române.

Festivitățile s-au desfășurat în prezența reprezentanților Primăriei municipiului Arad, a celor din Consiliul Județean Arad, a subprefectului județului și a unui pluton al Batalionul 191 Infanterie Colonel Radu Golescu, cantonat în Cetatea Aradului.

Clopotele bisericilor arădene au sunat timp de un minut, în memoria celor care au contribuit la realizarea Unirii Principatelor.

Protos. Dr. Iustin Popovici