13 februarie: Ziua Mondială a Radioului, cel mai accesat mijloc de informare

Ziua Mondială a Radioului este celebrată anual în data de 13 februarie. Ziua a fost instituită în 2011 de statele membre UNESCO şi adoptată de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite în 2012.

Ziua Mondială a Radio 2021 (WRD 2021) sărbătoreşte radioul ca parte a istoriei umanității, urmărindu-i evoluția și adaptarea.

Pe măsură ce lumea se schimbă, la fel se schimbă și radioul. Astfel, în timpul pandemiei Covid-19, radioul a făcut posibilă, de exemplu învățarea, a luptat împotriva dezinformării și a promovat măsurile sanitare, potrivit site-ului oficial ONU.

Tema ediţiei din 2021, „Într-o lume nouă, un radio nou” este, prin urmare, o odă adusă rezistenței radioului. Este un tribut adus capacității sale de adaptare perpetuă la ritmul transformărilor sociale și al nevoilor ascultătorilor.

Accesibil oriunde și oricând, radioul ajunge la un public larg. Se prezintă ca o arenă în care toate vocile se pot exprima, sunt reprezentate și pot fi auzite. În prezent, radioul este cel mai consumat mediu din lume, menţionează sursa citată.

În contextual acestei zile, UNESCO face apel la posturile de radio să celebreze a 10-a aniversare a acestui eveniment și cei peste 110 ani de radio prin trei subteme:

Evoluție: Lumea se schimbă, radioul evoluează – radioul este rezistent și durabil;

Inovație: Lumea se schimbă, radioul se adaptează și inovează – radioul se adaptează noilor tehnologii și accesibil oriunde și tuturor;

Conexiune: Lumea se schimbă, radioul se conectează – serviciile radio furnizează informații societății în timpul dezastrelor naturale, crizelor socio-economice, epidemiilor etc.

Radioul este un mediu cu costuri reduse, potrivit pentru a ajunge la comunitățile îndepărtate și la persoanele vulnerabile, oferind o platformă pentru a interveni în dezbaterea publică, indiferent de nivelul de educație al oamenilor. De asemenea, joacă un rol crucial în comunicarea de urgență și în ajutorarea în caz de dezastre.

În România, primul post de radio a fost înfiinţat în 1928. Evenimentul este sărbătorit în 1 noiembrie prin Ziua Radioului Naţional.

Radio Trinitas

Patriarhia Română vine în întâmpinarea credincioşilor şi a tuturor celor interesaţi cu programele postului de radio Trinitas, inaugurat în urmă cu aproape 23 de ani.

Postul de radio a fost înfiinţat în anul 1996, la iniţiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

Radio Trinitas emite pe 53 frecvenţe terestre, acoperind peste 85% din teritoriul României, la care se adaugă o frecvenţă via satelit pentru Europa: Satelit EUTELSAT 16A. Radio Trinitas poate fi ascultat și prin intermediul aplicației pentru dispozitive iOS. Emisiunile sunt realizate în studioul central de la Bucureşti şi în studiourile locale de la Iaşi, Sibiu şi Craiova.

La Radio Trinitas ascultătorii pot audia zilnic Sfânta Liturghie, Vecernia și alte slujbe, dar și emisiuni despre evenimentele religioase. De asemenea, pot asculta programe de folclor românesc, știri și dezbateri despre probleme actuale ale vieții sociale și culturale.

Foto credit: pexels.com

13 februarie: Ziua Mondială a Radioului, cel mai accesat mijloc de informare