CONCURS ȘI SIMPOZION INTERNAȚIONAL ONLINE de creație literară, creație plastică și artă fotografică – Ediția a XI-a

Întrunit în şedinţă de lucru, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la Reşedinţa Patriarhală, în ziua de 28 octombrie 2019, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât declararea anului 2021 ca An omagial al pastorației românilor din afara României.Decizia sinodalilor este cu atât mai firească, cu cât Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa a anunţat cu ceva vreme în urmă că diaspora românească este una dintre cele mai numeroase, ocupând în prezent locul cinci la nivel internaţional.
Făcând referire la întreaga populație a românilor din afara României și Moldovei ce dețin cetățenie română, diaspora română nu îi vizează, în general, pe acei români autohtoni care locuiesc în statele vecine, în special românii din Ucraina și Serbia. De asemenea, numărul cetățenilor din diasporă îi include și pe cei de origine română, născuți în țările respective. Numărul tuturor românilor din străinătate este estimat la aproximativ 4-12 milioane de oameni, în funcție de înțelesul termenului „ român”.
În decursul a aproximativ 15 ani, între 2000-2001 şi 2015-2016, numărul emigranţilor români a crescut cu 2,3 milioane, emigrarea fiind motivul principal al declinului populaţiei din ţara noastră.
În aceste condiţii, cele mai noi proiecte catehetice demarate de Patriarhia Română au avut în vedere diaspora românească, adică pe acei cetățeni creștini pentru care credința este o modalitate de regăsire a propriei identități etnice și spirituale, de reîntoarcere la origini.
Destinat cadrelor didactice şi elevilor, membrilor clerului, indiferent de ordin confesional, Concursul și Simpozionul internațional online ROMÂNIA ȘI DIASPORA – O SINGURĂ TRĂIRE se doresc a fi evenimente complementare manifestărilor organizate în ţară și în diaspora cu această unică ocazie.
Scopul evenimentului este: cultivarea sentimentului identității naționale și a respectului față de istoria și credința poporului român dar și afirmarea, cunoaşterea şi stimularea potenţialului creativ şi artistic al elevilor din ciclul primar, gimnazial și liceal.
Evenimentul a reunit peste 350 de participanți: reprezentanți ai clerului, cadre didactice și elevi din 28 de județe ale țării și din străinătate: Marea Britanie, Tunisia, Ungaria, Germania, Serbia, Republica Malta și Republica Moldova, care și-au manifestat interesul față de cele nouă teme propuse:

Departe de țară, aproape de Dumnezeu – A fi creștin în diaspora
Proiecte/activități educative, culturale, sociale și de voluntariat desfășurate în parohiile românești din țară și din străinătate
Sărbători și obiceiuri specifice românilor de pretutindeni
Unitatea de credință la martirii creștini
Mărturisitori creștini din țară și din afara ei
Așezăminte creștine din România și din diaspora
Pelerinaje la locurile sfinte din România și din diaspora
Primăvara, anotimp al bucuriei și al renașterii
Provocări ale mărturisirii credinței în noul context pandemic.

Cele trei secțiuni au fost:
creaţie literară ( poezie, proză: temele 1-9)
creație plastică ( temele 3,6,8)
artă fotografică ( temele 2,3,6,7,8)
Evenimentul s-a adresat elevilor din ciclul primar, gimnazial și liceal, elevilor cu CES (secțiunile 3 și 8) și celor proveniți din medii dezavantajate, pentru concurs, iar pentru simpozion, cadrelor didactice de orice specializare, membri ai clerului (de orice ordin confesional).
Organizatori: Școala Gimnazială Caius Iacob din Arad și Seminarul Teologic Ortodox din Arad.
Dintre colaboratori/parteneri amintesc: protos. dr. Iustin Popovici, consilier cultural, Arhiepiscopia Aradului; conf.uninv.dr. Lia faur – Universitatea El Manar din Tunisia, pr. Florin Olteanu – Parohia Ortodoxă din Chitihaz – Ungaria; pr. Ispas Ruja – Parohia Ortodoxă din Dortmund, Germania; pr. Andrei Danciu – Parohia Ortodoxă din Praga, Cehia; pr. Gabriel Apopei – Parohia Ortodoxă din Rocca di Papa, Italia; pr.George Alexandru Popescu – Parohia Ortodoxă Malta; prof.Georgiana Petic-Bătrîn – St. Michael Catholic School, High Wycombe, Marea Britanie; prof. Victoria Guci și Maria Lazăr- Lic. Academic de Arte Platice Igor Vieru Chișinău, Republica Moldova, pr. Mircea Bupte – Parohia Ortodoxă Micălaca Veche II Arad; prof. Marius Göndör, inspector școlar general ISJ Arad; arhid. prof. Florin Sirca, inspector şcolar Religie, ISJ Arad; prof. Camelia Moler, inspector şcolar pentru activitatea educativă; Adrian Alda, președinte Asociația Scopul Comun al Părinților și Profesorilor din Clasele Primare Arad.
Lansarea/prezentarea CD-ului omagial – România și diaspora, o singură trăire – ce a însumat 190 de lucrări, studii, articole și creații literare ale participanților (cadre didactice, reprezentanți ai clerului și elevi) precum si vernisajul expoziției de creații plastice și artă fotografică ale celor peste 200 de elevi, a avut loc în data de 26 februarie 2021, în cadrul desfășurării online a manifestării finale a evenimentului, organizată de d-na prof. Beatrice Mandă, în prezența invitaților: arhid.prof. Florin Sirca – inspector școlar Religie ISJ Arad; d-na prof. Camelia Moler – inspector școlar educativ, ISJ Arad; pr. Florin Olteanu – Parohia Ortodoxă din Citihaz, Ungaria; pr. Ispas Ruja – Parohia Ortodoxă din Dortmund, Germania, pr.Alexandru Popescu – Parohia Ortodoxă Valetta, Malta; prof. Georgiana Petic-Bătrîn – St. Michael School, Marea Britanie; prof. Maria Lazăr și Guci Victoria- Lic. Academic de Arte Plastice Igor Vieru, Chișinău, Republica Moldova, precum și a colegilor de la alte instituții școlare din țară.

Prof. Mandă Beatrice