Duminica a doua din Triod la Catedrala Arhiepiscopală din Arad

În Duminica a 34-a după Rusalii, 28 februarie 2021, Chiriarhul arădean, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a participat la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie săvârșită de către un sobor de preoți și diaconi în Catedrala Arhiepiscopală ,,Sfânta Treime” din Arad.

La momentul rânduit, Chiriarhul arădean, în cuvântul de învățătură cu titlul ,,Îndreptarea vieții” (pe baza citirilor scripturistice: I Cor. 6; Luca 15), a vorbit despre faptul că pericopele scripturistice citite în această duminică subliniază însemnătatea libertății de alegere a adevăratei ținute creștine, pilda Întoarcerii Fiului risipitor întărind hotărârea credinciosului de a urma continuu săvârșirea binelui, ridicându-se din orice alunecare sau cădere în încercări. Având în vedere personalitatea capului familiei, aceasta este una aleasă, dovedind prin ascultarea fiilor, dar care la rândul fiecăruia este supus încercării, ieșind din comuniunea dorită, găsind totuși resursele necesare îndreptării. Transpunând pe un plan mai înalt tâlcuirea pildei cunoaștem că tatăl familiei este însuși Dumnezeu, care și din îndepărtări în timp și spațiu, reașează pe fiii Săi, oameni de diferite caractere, în demnitatea în care au fost creați, păstrându-i neîncetat în comuniunea sfântă spre folosul lor pământesc și ceresc, a arătat Înaltpreasfinția Sa.

Credincioșii prezenți la sfânta slujbă s-au bucurat de prezența Întâistătătorului eparhiei în mijlocul lor, în cea de-a doua duminică a Triodului, și de cuvântul de învățătură împărtășit.

Protos. Iustin Popovici