Patriarhul Daniel despre perioada Triodului

  • Perioada Triodului: „Duminica vameșului și fariseului deschide perioada Triodului, o perioadă de zece săptămâni în care biserica cheamă la pregătire pentru postul Sfintelor Paști și la trăirea postului Sfintelor Paști ca un urcuș spre bucuria Învierii.” Triodul cuprinde „trei săptămâni cu patru duminici pregătitoare, apoi șase săptămâni de post și săptămâna numită a Sfintelor Patimi”.

  • Cartea de slujbe din această perioadă, care îi dă și numele, se numește Triod „de la faptul că în această carte canoanele sunt compuse din trei cântări, sau din trei ode, nu din nouă, cum se obișnuiește”
  • Cele patru lucrări din post: Cele patru duminici pregătitoare din primele trei săptămâni „ne arată cele patru lucrări permanente duhovnicești din timpul postului Sfintelor Paști: prima lucrare este rugăciunea smerită, a doua lucrare este pocăința sinceră, a treia este milostenia darnică, sau generoasă, și a patra lucrare permanentă din timpul Postului Mare este postirea, sau înfrânarea de la bucatele de origine animală, dar și înfrânarea de la păcate”.
  • Metaniile sunt „semne ale pocăinței, ale dorinței de ridicare din păcate”.Biserica a învățat de la vameș această atitudine: „atingem cu fruntea pământul și apoi ne ridicăm, arătând că mereu suntem atrași spre cele pământești, dar noi dorim ridicarea, învierea sufletului din moartea pricinuită de păcat”.
  • „Ce ne învață evanghelia de astăzi este faptul că starea sufletească a omului se exprimă adesea și prin atitudinea sau poziția trupului și că la o rugăciune adevărată trebuie să participe și trupul. (…) Acești doi oameni cu stări sufletești diferite arată și poziția diferită a trupului. (…) Și sufletul, și trupul trebuie să arate smerenia în timpul rugăciunilor de pocăință.”

Foto credit: Arhiva Ziarul Lumina / Arhid. Ştefan Sfarghie

https://basilica.ro/patriarhul-daniel-rugaciunea-smerita-este-izvor-de-iubire-smerita-pentru-semeni/