În cadrul Concursului Național Catehetic „Biserica – familia românilor de pretutindeni” în Parohia Prunișor s-a derulat un proiect cu totul inedit, având ca și participanți membrii Grupului Catehetic „Sfântul Stelian”, care au fost împărțiți în două grupe, formând familia tradițională și familia modernă.
La inițiativa preotului paroh și a tinerilor parohiei s-a conceput acest proiect, care a fost primit cu multă bucurie de către cei implicați.
Prin familia tradițională s-a dorit creionarea unor aspecte, ca de exemplu: educarea copiilor, care de regulă se făcea în sânul familie, participarea la masă a tuturor membriilor familiei, unde tata binecuvânta mâncarea, iar mama făcea semnul Sfintei Cruci de trei ori pe pâine, înainte de a o tăia, tatăl împreună cu feciorii mai mari participau la muncile gospodărești, etc.
Pe de altă parte, prin familia modernă am încercat să subliniem unele carențe ale acesteia: exemplu: părinții nu mai au timp pentru proprii copii, prezența servitoarelor în casă, prezența bonei etc.
Acest proiect a reunit un număr de 45 de copii și tineri, implicați în diferite acțiuni care s-au desfășurat în această parohie.
Această activitate a avut două scopuri principale: primul scop a fost acela de a cunoaște copiii și tinerii valorile incomensurabile ale familiei autentice, iar al doilea scop a fost unul umanitar. Prin vinderea CD-urilor, vom încerca să ajutăm o fetiță, care suferă de o boală incurabilă.
După ce am filmat această acțiune, seara în jurul orei 18, am avut o întâlnire online cu părintele Ghiran Florin și copiii din Parohia Ortodoxă Română „Sfânta Cuvioasă Fevronia” din Lugo și Bagnacavallo, Episcopia Italiei, cărora le-am împărtășit unele simțăminte pe care le-am trăit în timpul filmării acestui proiect. Părintele Ghiran și copiii din Italia ne-au spus câteva lucruri despre legătura Bisericii cu familia, și despre importanța lui Dumnezeu în viața lor.
Seara s-a încheiat în duhul rugăciunii, cântând cu toți Axionul „Cuvine-se cu adevărat”.
Pr. Florin-Ioan Avram