Sfaturi pentru familii fără frici. Convulsiile febrile la copil – punctul de vedere al pediatrului

Cele mai frecvente și cunoscute urgențe, subiecte calde pentru forumurile de părinți, sunt convulsiile febrile care au, în ciuda coloraturii intense și alarmante a simptomelor, o evoluție benignă, neintricată de complicații.Ce sunt convulsiile febrile?
Convulsiile sunt simptome dramatice manifestate prin contracturi musculare involuntare ale diferitelor grupe musculare, ce trădează o activitate electrică bruscă și dezorganizată a creierului. În traducere, reprezintă o formă scurtă și ușoară de epilepsie, un model de criză epileptică ocazională, fără consecințe în dezvoltarea neuropsihică a copilului.

Cum se clasifică?

Convulsii febrile simple
Convulsiile febrile complexe sau complicate

Cauze
S-a identificat o cauză genetică, dacă unul din părinți a avut convulsii febrile, riscul copilului este de 30% și se poate dubla, dacă ambii părinți au fost afectați.
Factorul declanșator, pe acest teren moștenit genetic, este creșterea febrei produsă de infecții acute virale sau bacteriene respiratorii (amigdalite, otite, pneumonii), digestive, urinare, sistemice sau postvaccinal. Febra postvaccinală este o complicație a ascensiunii per se a febrei și nu o reacție adversă a vaccinului.
Deoarece vârsta de apariție este cea de 6 luni – 5 ani, un factor favorizant este și imaturitatea sistemului nervos, care este mai vulnerabil în primii ani la anumite agresiuni.
Tabloul clinic este alarmant, asociindu-se, de cele mai multe ori, cu pierderea conștienței.

Care sunt principalele caracteristici ale convulsiilor febrile simple?
Apar la o creștere rapidă a temperaturii corpului, nefiind importantă neapărat valoarea absolută a temperaturii, cât ascensionarea ei într-un interval scurt de timp.
Apar la copiii între 6 luni – 5 ani.
Se declanșează în prima zi de febră.
Durează sub un sfert de oră.
Au evoluție autolimitată- adică cedează spontan, de la sine, fără medicație.
Pot fi scurtate prin administrarea de Diazepam.
Copilul este inconștient și tremură pe tot corpul, prezentând contracții și la nivelul mâinilor și picioarelor.
Copilul nu are antecedente neurologice.
Există, de obicei, în familie predispoziție genetică pentru acest tip de convulsie.
Copilul nu rămâne cu deficit neurologic postcritic.
Traseul EEG este normal între crize.
Nu necesită tratament îndelungat antiepileptic.

Convulsiile febrile complexe sau complicate
Apar la vârsta de sugar.
Sunt repetitive.
Durează peste 15 minute.
Afectează anumite porțiuni de corp sau un hemicorp.
Sunt urmate de paralizii după criză.
Apar la copii cu tare neurologice preexistente.

Covulsiile febrile și epilepsia
Riscul de apariție al epilepsiei după primul episod este foarte scăzut – 1-2%. Riscul crește la 10% la copiii care convulsionează mai mult de 10 minute, în convulsiile atipice, focalizate sau la cele ce repar în primele 24 ore.
Copiii care prezintă convulsii pe o perioadă de timp mai mare de 30 de minute fac parte dintr-un mic grup cu risc de apariție a epilepsiei în 30-40% din cazuri și mai ales prin afectarea unei structuri cerebrale numita hipocampus, corelată cu dezvoltarea epilepsiei de lob temporal.
În anumite tratate de pediatrie acest risc este foarte bine cuantificat -1% pentru convulsiile febrile simple, 4% pentru cele recurente, 6% pentru cele care durează peste 15 minute, 11% la cele la care febra apare sub 1 oră înainte de debutul convulsiei, 18% la cei cu istoric familial de epilepsie, 29% la cei cu crize complexe focale și 33% la cei cu tulburări neurologice asociate.

Atitudinea de urgență
Acționați prin poziție de siguranță – copilul este pus pe o parte, cu eliberarea căilor respiratorii, pentru a evita aspirarea secrețiilor sau vomei.
Nu introduceți mâna în gura copilului, decât în situația în care gura era plină de mâncare, pentru a evita împingerea în calea respiratorie a conținutului bucal.
Scoaterea tetinei sau suzetei din gura copilului care convulsionează.
Administrarea de antitermic -paracetamol supozitoare.
Evitarea supraîncălzirii ( NU acoperiți copilul cu pături).
Administrarea de diazepam intrarectal, la copiii care au mai avut convulsii.
Urmărirea tipului de convulsie – pe tot corpul, pe membre, convulsii atipice, pe un singur membru sau segment, pierderea conștienței.

Sfaturi pentru părinți
Nu orice febră înaltă declanșează convulsii.
Creșterea bruscă a temperaturii la un copil cu predispoziție genetică este principalul factor declanșator al convulsiei febrile.
Febra reprezintă, până la anumite valori, prietenul organismului prin amorsarea unor căi de apărare.
Antitermicul se administrează doar la temperaturi ce depășesc 38,5 grade Celsius.
Anihilarea creșterii temperaturii la valori mici, prin metode hipotermizante, favorizează mascarea unor boli severe, cu reapariția febrei și a semnelor asociate în momentul întreruperii tratamentului antitermic și cu temporizarea unor măsuri salutare.
Anunțați 112 la prima criză.
Sunați la 112 dacă este un episod recurent care durează mai mult de 10 minute sau nu cedează la Diazepam, se însoțește de vărsături sau tulburări ale respirației.
La copilul cu predispoziție la convulsii febrile este necesară monitorizarea curbei temperaturii în primele zile, pentru prevenirea ascensiunii bruște a acesteia.
Obligatoriu, la copiii cu convulsii febrile, minifarmacia de acasă trebuie să conțină supozitoare de paracetamol, sirop de ibuprofen, diazepam intrarectal.
Medicul trebuie să explice în detaliu modul cum se scade febra prin metode hipotermizante, pentru a evita anumite manevre disperate sau excesul de tratament antitermic.
În concluzie- antecedentele familiale, prima copilărie ,imaturitate nervoasă și ascensiunea rapidă a temperaturii favorizează convulsiile febrile. Deși dramatice și traumatizante pentru anturaj, convulsiile febrile sunt autolimitate și lasă foarte rar sechele. În speranța că sfaturile vă sunt de folos, vă doresc zile cu Rost sub Lumina Lui!
Dr. Simona Dumitra