Uniți pentru viață | Marșul pentru viață 2021 cheamă la un efort comun pentru a schimba cultura nepăsării

Cea de a XI-a ediție națională a Marșului pentru viață 2021 are anul acesta tema „Uniți pentru viață” și va fi organizat online în data de 27 martieChemarea la unire este o chemare la refacerea rețelelor locale de sprijin distruse de comunism și de cultura avortului.

Marșul pentru viață este, ca în fiecare an, punctul culminant al Lunii pentru viață, care se desfășoară anual între 1 și 31 martie. Aceasta cuprinde activități pro-viață organizate la nivel local: ateliere de informare și educare, întâlniri culturale, evenimente artistice, proiecții de film, acțiuni de implicare socială.

Anul acesta, majoritatea activităților din Luna pentru viață se vor desfășura online, iar acolo unde legislația permite, și fizic, cu respectarea măsurilor de sănătate publică.

Printre activitățile propuse în Luna pentru viață 2021 de asociațiile România pentru viață și Studenți pentru viață se numără și concursurile „Românii au talent pro-viață 2021”. Întregul calendar al evenimentelor organizate de cele două asociații va fi publicat în 22 februarie.

Uniți pentru viață

Tema din acest an este o chemare adresată românilor din țară și din diaspora, o chemare la „un efort comun pentru a schimba cultura avortului și a iresponsabilității instaurată de regimul comunist”. Soluția este implicarea locală, la firul ierbii, printr-o cultură pro-viață, a solidarității și iubirii.

„Fiecare poate face ceva, iar cea mai înaltă chemare pe care o avem este să sprijinim viața, să ajutăm femeile în criză de sarcină să se elibereze de frici și probleme, astfel încât să se poată bucura în mod deplin de venirea pe lume a copiilor lor”, transmite Alexandra Nadane, Președinta Asociației România pentru viață.

„Fundamentul acestei implicări este chipul lui Dumnezeu din oameni: viața fiecărui copil, a fiecărei femei și a fiecărui bărbat contează, trebuie protejată și sprijinită de la concepție până la moartea naturală.”

Implicarea pro-viață are trei componente: conștientizarea, dragostea și sprijinul. Acestea izvorăsc din nevoile detectate în mărturiile femeilor în criză de sarcină.

Conștientizare: zeci de milioane de copii nu s-au mai născut

Cultura avortului, creată de comunism și perpetuată prin neasumare, a condus la aproape 23 de milioane de avorturi în perioada 1958-2019. Cifra nu include avorturile medicamentoase, pe cele chirurgicale din clinicile particulare și nici pe cele făcute de româncele plecate la muncă în străinătate – o parte însemnată din populația României.

„Indiferența față de criza de sarcină și banalizarea avortului s-au concretizat într-o lipsă de sprijin acută pentru femeile însărcinate și pentru copii lor, iar calea cea mai rapidă către acoperirea iresponsabilității și a indiferenței a fost promovarea avortului”, afirmă Alexandra Nadane în comunicatul Marșului pentru viață 2021.

„Comunismul nu a distrus doar respectul pentru demnitatea femeilor însărcinate și pentru viața copiilor nenăscuți, ci și spiritul implicării sociale, care inspira comunitățile locale să poarte de grijă femeilor însărcinate, copiilor orfani, copiilor săraci, copiilor născuți cu diferite afecțiuni și tuturor celor aflați în nevoie.”

Ea spune că regimul comunist a distrus rețelele de asistență socială de la nivelul comunităților, a închis facultățile de asistență socială și a lipsit cultele religioase de posibilitatea de a-și desfășura activitatea social-filantropică.

„Comunismul a cultivat continuu un grad mare de iresponsabilitate socială și individuală, care a modificat într-un mod profund negativ relațiile dintre oameni și a dus la multă indiferență față de suferința aproapelui”, explică ea.

„La început, mulți oameni s-au simțit confortabil cu gândul că statul le preia o mare parte din responsabilități și se ocupă de problemele lor, însă demersurile făcute de regimul comunist aveau o bază pur ideologică, în nici un caz respectul și grija față de oameni.”

Dragoste: Evenimentul care schimbă inimi

„Cu cât mai mulți oameni își vor deschide inimile cu dragoste și căldură către femeile în criză de sarcină și copiii lor, cu atât se vor dezvolta mai multe inițiative concrete pro-viață”, se afirmă în comunicatul evenimentului.

Pentru a schimba inimile este nevoie de două tipuri de acțiuni: informare și educare pentru conștientizarea societății și pentru schimbarea mentalității și culturii predominante (ceea ce își propune să facă Marșul pentru viață); precum și măsuri de sprijin concret.

Sprijin: Măsuri propuse

Printre măsurile de sprijin concret propuse și promovate de Marșul pentru viață de mai mulți ani se numără următoarele:

  • înființarea de centre de sprijin unde femeile în criză de sarcină să poată beneficia, la cerere, de consiliere psihologică gratuită și de sprijinul unui asistent social specializat în criza de sarcină;
  • legiferarea adopției imediat după naștere, prin posibilitatea începerii demersurilor legale din timpul sarcinii, după modelul american, britanic și australian; măsuri prin care să fie valorizați toți cei implicați în adopție, pentru a elimina stigmatizarea mamelor care își dau copiii spre adopție, a părinților adoptivi și a copiilor adoptați;
  • legiferarea posibilității, la cererea mamei care a pierdut sarcina, de a înmormânta legal copilul pierdut înainte de naștere.

Marșuri și activități sociale pro-viață si de sprijin al femeilor în criză de sarcină au loc în majoritatea țărilor în care avortul este legalizat, promovând o alternativă mai bună la soluția facilă și traumatizantă a avortului. Primul Marș pentru viață a avut loc la Washington, DC în 1973.

Marșul pentru viață este apolitic și neconfesional și nu militează pentru interzicerea avortului, menționează organizatorii români. „Considerăm că femeile care au făcut avort au nevoie de dragoste și de sprijin specializat pentru a depăși trauma și nu susținem nici o formă de ostracizare a femeilor”, se arată în comunicat.

Contact

Telefon: 0751.859.467
Email: comunicare@marsulpentruviata.ro

Statistici: Situația avorturilor în România (1958–2019)

https://basilica.ro/uniti-pentru-viata-marsul-pentru-viata-2021-cheama-la-un-efort-comun-pentru-a-schimba-cultura-nepasarii/