Conferinţă Preoţească de primăvară în Protopopiatul Ineu

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, astăzi, 9 martie, de praznicul Sfinților 40 de mucenici, în Protopopiatul Ineu din Arhiepiscopia Aradului a avut loc Conferința Preoțească de Primăvară a părinților slujitori din parohiile acestui protopopiat, prezidată de Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului.
Evenimentele au debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii Arhierești, urmată de Slujba de Tedeum în Biserica ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” a Parohiei Ineu.
După momentele de împreună-slujire, s-au început lucrările Conferinței Preoțești, când după cuvintele introductive ale membrilor prezidiului, s-a purces la prezentarea referatelor pe subiectul ,,2021 – Anul omagial al pastorației românilor din afara României și Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor”.
Au prezentat pe rând referate pe aceste teme Preotul Oprișa Ovidiu ca referent și preoții Sălăvăstru Ciprian, Buntean Sebastian, Lazea Flavius și Pop Sergiu, în calitate de coreferenți.
În cadrul referatelor s-au accentuat problematici extrem de actuale privind viața românilor ce locuiesc peste hotarele țării natale, dificultățile dar și bucuriile vieții lor, precum și despre consecințele și implicațiile strămutării lor geografice față de relația cu familiile și rudele rămase în țară. De asemenea tot în cursul prezentării referatelor, de această dată pe tema anului comemorativ ce ne amintește de cei adormiți în Domnul și de locurile lor de veci, s-au evidențiat chemarea și datoria noastră de a purta de grijă pe de o parte de pomenirea celor adormiți din familiile noastre în rugăciunile comune de la slujbele Bisericii și în cele personale, iar pe de altă parte de a păstra cum se cuvine cu recunoștință și respect cimitirele, ca locuri de unde cei dragi ai noștri așteaptă deja chemarea spre Învierea cea de Obște.

În încheiere membrii prezidiului au apreciat efortul părinților referenți care au adus informații inedite, valoroase și bine structurate în cele prezentate, încurajând ca în continuare mai cu seamă în acest an calendaristic, preoții să ajute în misiunea lor credincioșii din parohii în conștientizarea importanței celor discutate astăzi.

Pr. Radu Constantinescu