Parteneriat catehetic între Parohia Ortodoxă ,,Buna Vestire” din Dresda, Germania și Parohia Ortodoxă Pâncota, România

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Timotei și cu purtarea de grijă a Preasfințitului Emilian, vineri 26.02.2021 a avut loc un atelier online de pictură pe sticlă cu copiii din parohiile partenere: Parohia Ortodoxă ,,Buna Vestire” din Dresda, Germania și Parohia Ortodoxă Pâncota, ,,Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din România.

Acest parteneriat are loc în cadrul Concursului Naţional Catehetic „Biserica – familia românilor de pretutindeni” 2021, anul omagial al pastoraţiei românilor din afara României, dar și prin intermediul parteneriatului între Biserica Ortodoxă Pâncota și Liceul Teoretic Pâncota.
Responsabilii pentru această activitate au fost: pr. paroh Flavius Ardelean, Parohia Ortodoxă Pâncota, România; Pr. Doca Aurel Leonardo, Parohia Ortodoxă Pâncota; pr. paroh Schipor Sebastian Vasile, al Parohiei ”Buna Vestire” din Dresda, Germania; prof. religie Adina Todea, Liceul Teoretic Pâncota, înv. Bulea Florinela, Liceul Teoretic Pâncota.
Activitatea a avut ca scop cunoașterea si colaborarea reciprocă, educarea atitudinilor de toleranță si respect reciproc, cunoasterea traditiilor religioase ortodoxe și întărirea sentimentelor de frățietate între românii din țară și cei din diaspora.
Scopul particular al activității a fost familiarizarea cu tehnica picturii pe sticlă, cunoașterea tradițiilor românești ale acestei tehnici cu centrele ei istorice importante și cele mai cunoscute modele. Copiii au urmat etapele tehnicii prin instructaj direct sau online, în cazul celor din diaspora.
Întâlnirea celor două grupuri catehetice a avut loc online, pe platforma zoom, pe data de 26.02.2021, ora 17. Grupul din România s-a adunat la oficiul parohial al Bisericii Ortodoxe Pâncota, grupul din diaspora, din Germania, s-a adunat la biserica din Dresda, Germania, unde se ține slujirea liturgică.
Pentru început s-au făcut prezentări ale celor două grupuri și s-au adus elemente de cunoaștere reciprocă. Pr. Schipor Sebastian și Doca Leonardo au ținut un mic cuvânt de început și au binecuvântat activitatea. Copiii din ambele grupe catehetice s-au prezentat și s-au încurajat reciproc. D-na Todea Adina a făcut o prezentare, în Power Point, a tehnicii picturii pe sticlă și a semnificației acestei arte religioase, cu centrele ei importante din România, modelele cele mai importante și semnificația lor. Activitatea a continuat apoi sub forma unui instructaj online.
Grupul catehetic din România a continuat activitatea din cadrul atelierului de pictură pe sticlă, început anterior, au confecționat mărțișoare, au cântat cântece religioase și s-au prezentat copiilor din Germania. Mărțișoarele confecționate de copii au fost oferite apoi mămicilor și bunicilor prezente la liturghia de duminică. Grupul catehetic din Germania a început această activitate cu mult entuziasm, au cântat cântece religioase/patriotice și s-au prezentat copiilor din România. Activitatea grupului din Germania a continuat până după ora 21, mulți copii fiind veniți de la distanțe mari din Germania, special pentru această activitate.
Tot în cadrul acestui proiect, s-a organizat o acțiune caritabilă, susținută din fondurile parohiei, în cadrul căreia au fost oferite seturi de rechizite, penare echipate, pentru copiii defavorizați ai claselor I-IV, din parohie, activitate sprijinită de învățătoare și de conducerea Liceului Teoretic Pâncota.
Prof. Adina Todea