Slujire Arhierească la sărbătoarea hramului capelei Penitenciarului din Arad

Marți 9 martie 2021, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului a oficiat slujba Vecerniei în Paraclisul din incinta Centrului de Formare Profesională a Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare din Arad, centru aflat în clădirea Tribunalului Arad.

Acum trei ani, locaşul de cult a primit prin purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Timotei, Arhiepiscopul Aradului, hramul „Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia”.

La slujba oficiată de Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, au participat doamna comisar șef de poliție penitenciară Delia Rodica Halchin – șef al Centrului de Formare Profesională precum și noua generație de elevi ai Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare din Arad, care-și continuă cursurile  de școlarizare, întrerupte în luna octombrie din cauza pandemiei de SARS-CoV-2. Capela este destinată elevilor și cadrelor din acest centru de formare. Centrul amintit este o divizie a Penitenciarului Arad care asigură formarea inițială și continuă a personalului penitenciar din România, pentru a asigura dezvoltarea competențelor profesionale în conformitate cu atribuțiile specifice.

În cuvântul de învățătură, PS Părinte Emilian Crișanul a evidențiat importanța mărturisirii de credință în aceste vremuri tulburi pentru Biserica lui Hristos, pusă în lumina martiriului petrecut acum 1700 de ani, în vremea lui Liciniu împăratul roman, care a dat porunca uciderii celor 40 de Mucenici din Sevastia.

La final, Preasfinția Sa a mulțumit conducerii Penitenciarului Arad pentru grija pe care o poartă pentru spiritualitatea ortodoxă în formarea viitorilor agenți de poliție penitenciară, arătând importanța milosteniei făcută pentru cei aflați în suferință, amintind datoria de ai cerceta și pe cei aflați în penitenciare, oferindu-le și acestora lumina Învierii lui Hristos, ca lucrare a fiecărui creștin pe calea mântuirii în vederea binecuvântării dumnezeiești, pentru a deveni moștenitor al Împărăției Cerurilor, ca împlinitor al smereniei depline, a pocăinței sincere și a milosteniei generoase în slujirea aproapelui.

În această zi de sărbătoare a hramului Capelei, s-a făcut pomenire și pentru cei care au pătimit în timpul regimului comunist ateu, apărând credinţa în Dumnezeu şi demnitatea poporului român. Comemorarea Deținuților Politici Anticomuniști în Ziua Sfinților 40 de Mucenici a fost fixată de Parlamentul României în 2011, prin legea 247/05.12.2011.

Doamna comisar șef de penitenciare Delia Rodica Halchin, șeful Centrului de formare Arad, a mulțumit Preasfințitului Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului, pentru prezența în mijlocul elevilor din această unitate de învățământ, asigurându-l de dragostea pentru învățătura Bisericii Ortodoxe și de recunoștința pe care conducerea Penitenciarului din Arad o are față de conducerea Arhiepiscopiei Aradului.

Preot capelan Vlad Oneț