Prezență chiriarhală în ziua de Buna Vestire la Catedrala Arhiepiscopală din Arad

La sărbătoarea Bunei Vestiri, 25 martie 2021, credincioșii arădeni care au participat la Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală ,,Sfânta Treime” din Arad, au avut bucuria de a-l avea în mijlocul lor pe Întâistătătorul eparhiei, pe Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei.

Înaltpreasfinția Sa a participat la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, unită cu Vecernia, săvârșită de un sobor de preoți și diaconi în catedrala arădeană.

În cuvântul de învățătură, Arhipăstorul Aradului a evidențiat semnificațiile pericopelor evanghelice citite la acest praznic (Evr. 2; Lc. 1), insistând asupra afirmației ,,Iată roaba Domnului”, care se referă la concordanța cu epistola Sfântului Ap. Pavel către Filipeni privind smerenia Fiului lui Dumnezeu prin jertfa Sa pentru mântuirea lumii, de asemenea, cu Evanghelia sărbătorii despre ascultarea Sfintei Fecioare Maria de voia lui Dumnezeu în vederea nașterii Mântuitorului. Totodată, în context, paremiile legate de eveniment prin simboalele: scara cerului, poarta de răsărit a templului, lucrarea înțelepciunii lui Dumnezeu și a providenței divine și rugul aprins ce nu se mistuia, acestea făcând simțită și unitatea în care se împletesc cele două cicluri ale sărbătorilor împărătești, adică a celor cu dată fixă și cu dată schimbătoare, având în vedere sporireaa evlaviei credincioșilor.

18 lăcașuri de cult din Arhiepiscopia Aradului au ca hram ,,Buna Vestire”, și anume: Aldești; Almaș; Bârsa; Cladova; Comănești; Dieci; Gurahonț; Iosaș; Mermești; Mișca; Mustești; Odvoș; Slatina de Criș; Socodor; Șepreuș; Șoimoș; Schitul ,,Buna Vestire” Almaș și Schitul de maici de la Bodrogul vechi.

Protos. Iustin Popovici