Cerc pastoral-misionar în Parohia Cicir

În data de 25 martie, de praznicul Buneivestiri, parohia Cicir din protopopiatul Arad, a fost gazda întrunirii preoţilor din Cercul pastoral-misionar Nr. 6 Arad, coordonați, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei al Aradului, de către Preacucernicul Părinte Dan-Dorin Mândra, de la parohia Fântânele.Rolul cercurilor preoțești considerăm a fi unul multiplu. În primul rând are menirea de a aprofunda temele stabilite în legătură cu anul omagial în legătură cu pastorația românilor din diaspora și anul comemorativ al celor adormiți în Domnul. Un alt scop al cercurilor considerăm a fi o mai bună cunoaștere a parohiilor invecinate, a problemelor pastorale pe care preoții din zonă le întâlnesc, cât și o mai profundă legătură spirituală între preoții din respectivul cerc misionar, în contextul…distanțării sociale.
În acest sens părintele Teodor Mureșan, parohul bisericii din Cicir, cu hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a prezentat colegilor preoți date inedite din trecutul istoric al parohiei. Astfel aici au fost descoperite, în anul 1965, numeroase vestigii dacice, o mare cantitate de ceramică și monezi dacice. Din bătrâni se povestește că în zonă era o străveche mănăstire ortodoxă în amonte de cunoscuta Mănăstire Bizere. Biserica posedă unul dintre cele mai frumoase iconostase din zonă datat din anul 1783, cumpărat de parohieni la anul 1930 de la parohia Șeitin.
Întrunirea a debutat la ora 18:00, în biserica parohială.
Părintele Sorin Ilota de la parohia Aluniș a vorbit despre situația comunităților ortodoxe românești din Republica Moldova. Astfel românii de aici sunt divizați în două mitropolii, cea a Basarabiei de stil vechi trecută sub rânduiala canonică a Patriarhiei Române și cea a Chișinăului și Întregii Moldove aflată sub jurisdicția canonică a Patriarhiei din Rusia.
Pr. Dacian-Emilian Nan de la parohia Vladimirescu II a prezentat un istoric al Comunității Ortodoxe Române din Ungaria. Date istorice interesante din lucrare au fost în legătură cu sublinierea faptului că la venirea ungurilor în Câmpia Dunării și a Tisei au găsit acolo mulți băștinași români. Astfel, cronicarul maghiar Anonymus în lucrarea Gesta Hungarorum afirma cu claritate aceste lucruri spunând că românii au fost autohtoni în aceste locuri iar ungurii sunt cei veniți mai târziu. S-au prezentat date cronologice despre organizarea bisericească a românilor de pe teritoriul Ungariei. Între care un rol important l-a avut alegerea PS Sofronie Drincec în funcția de episcop al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, afiliată Mitropoliei Banatului. Această alegere a fost hotărâtă în ședința Sfântului Sinod din 4 februarie 1999. Întronizarea următorului episcop Siluan Mănuilă a avut loc în data de 8 iulie 2007.
Surpiza plăcută a întâlnirii preoților cercului misionar Nr. 6, în contextul temei mai sus menționate a fost prezența unui preot slujitor din Ungaria în prezența Preacucernicului Părinte Florin Olteanu, născut în localitatea Vladimirescu. El a relatat particularități ale vieții bisericești a românilor din Ungaria, probleme demografice, pastorale etc.
La finalul lucrărilor cercului s-au discutat probleme pastorale legate de contextul anxiogen, pandemic, problema fricii unor credincioși de a participa la sfintele slujbe în contextul distanțării fizice.
Pr. Dan-Dorin Mândra, Parohia Fântânele