Cerc misionar în parohia Pescari, filia Feniș

În după-amiaza zilei de duminică 18 aprilie 2021, preoţii din cadrul Cercului Pastoral-misionar  Nr. 3 Gurahonţ, coordonat, din încredinţarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei, de către preotul Moţ Aurelian Iulian, s-au întrunit, la Biserica ortodoxă cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”  filia Feniș, parohia  Pescari,  protopopiatul Sebiş.

În cadrul acestei întruniri s-a săvârşit Sfânta Taină a Maslului la care au luat parte credincioșii parohiei.

Din sobor au făcut parte: pr. Moț Iulian coordonatorul cercului, pr. Bej Florin de la parohia Crocna, pr. Lușcă Ciprian de la parohia Zimbru, pr. Rocsa Sebastian de la parohia Pescari, pr. Zbârcea Teodor de la parohia Mădrigești și pr. Cristea Silviu de la parohia Gura Văii.

Având în vedere că Sfântul Sinod a proclamat anul acesta, ca  „Anul omagial al pastoraţiei românilor din afara Românieiși Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor, preotul Bej Florin de la parohia Crocna a susținut următoarele teme:

  1. Comunităţile ortodoxe româneşti din Ungaria. Episcopia ­Ortodoxă Română a Ungariei. ­Înfiinţare şi organizare;
  2. Organizarea comunităţilor de credincioşi ortodocşi români aflate în străinătate. Înfiinţarea, organizarea şi activitatea pastorală a eparhiilor din afara ­graniţelor.

În susținerea temei părintele Bej spunea:

Pînă în 1920, comunitățile se găseau sub jurisdicțiunea episcopiilor sufragene mitropoliei Ardealului. După trasarea frontierei noi, aceste parohii au rămas pe teritoriul Ungariei, fără nici o organizare bisericească, dar cu menținerea legăturilor canonice și spirituale cu episcopiile din Arad și Oradea, din care au făcut parte înainte.

Comunitate românească din Ungaria are rădăcini foarte vechi, lucru atestat de documentele bisericeşti ale vremii. Un asemenea document datând din 1651, îl pomenea pe Mitropolitul Sofronie al Cetăţilor Lipova şi Gyula. Eparhia de astăzi se întinde la nivelul întregii Ungarii, după cum îi spune şi numele de altfel. Conform Recensământului din 2001, comunitatea ortodoxă română din Ungaria număra 5.559 de persoane, numărul acestora scăzând la 5.204, la Rececensământul din 2011.

În Ungaria funcţionează cinci jurisdicţii ortodoxe, aparţinând la tot atâtea naţionalităţi. Sunt sârbii, care au o vechime considerabilă şi forme de organizare bisericească bine puse la punct din anumite puncte de vedere, recunoscute de către stat înainte ca noi să ne organizăm ca Episcopie. Sunt apoi bulgarii şi ortodocşii maghiari (o comunitate mică comparativ cu minoritatea greco-catolică sau cu cea reformată), mai sunt grecii, care ţin de Patriarhia de la Constantinopol şi, bineînţeles, românii, care sunt cei mai numeroşi.

Slujba fost săvârșită în concordanță cu prevederile în vigoare împotriva răspândirii noii epidemii.

În finalul întâlnirii, preotul paroh Rocsa Sebastian a mulţumit preoților și  celor prezenți pentru participare.

Pr. Moţ Aurelian Iulian