Ierarhii arădeni au participat la Denia Canonului cel Mare

Miercuri seara, în cea de-a V-a săptămână a Postului Mare, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit slujba Deniei Canonului cel Mare în Catedrala Arhiepiscopală ,,Sfânta Treime” din Arad.

În cuvântul de învăţătură Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a vorbit celor prezenți despre faptul că această alcătuire a Sfântului Andrei Criteanul este un îndemn la pocăință prin exemple concrete din istoria Vechiului și a Noului Testament.

Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului a săvârşit slujba Canonului cel Mare în Catedrala Veche ,,Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Arad.

Ierarhul i-a îndemnat pe credincioși la post, fapte bune și spovedanie, pentru a se pregăti așa cum se cuvine pentru întâmpinarea Slăvitului Praznic al Învierii Domnului.

Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul a fost săvârşit în mănăstirile şi bisericile din Arhiepiscopia Aradului, iar credincioşii arădeni au participat cu multă evlavie pentru a se întări în urcușul duhovnicesc al Postului Mare.

***
Cunoscută drept „Canonul lacrimilor”, această creaţie în versuri a Sfântului Andrei, Arhiepiscopul Cretei, este una dintre cele mai frumoase slujbe ale Bisericii Ortodoxe.
Din punct de vedere al structurii, acest canon este un imn liturgic alcătuit din multe stihiri (peste 250), organizate în nouă cântări. Fiecare cântare începe cu un irmos (o strofă care dă tonul pentru stihirile care urmează) şi se încheie cu două laude de cinstire, una adresată Sfintei Treimi şi una către Maica Domnului. Acest imn mai este cunoscut şi sub denumirea de „Canonul Mare”, nu doar pentru numărul mare de stihiri, ci şi pentru profunzimea învăţăturilor teologice. Bogăţia şi frumuseţea canonului reprezintă pentru credincioşi un îndemn la pocăinţă şi la meditaţie biblică.
Protos. Iustin Popovici