În Parohia Gurahonț, în cadrul proiectului ,,Hristos Împărtășit copiilor”, prin grija preotului paroh, copiii au luat parte la cateheze și la Sfintele slujbe de seară, pentru ca apoi să se apropie de Mântuitorul Iisus Hristos în chipul cel mai real, prin Sfânta Împărtășanie.
În acest sens în după-amiaza zilei de sâmbătă, în ajunul Sfintei Sărbători a Intrării Domnului în Ierusalim, copiii și elevii din parohia Gurahonț potrivit tradiției au adus la Sfânta Biserică, ramurile de sălcuță, fiind întâmpinați la intrarea lor în curtea Bisericii de către preotul paroh Moț Aurelian Iulian, care i-a binecuvântat și le-a mulțumit pentru osteneala lor.
A urmat apoi o convorbire ,,Despre spovedanie”, între pr. Moț Aurelian Iulian, copiii și tinerii prezenți.
Se apropie Sfânta Sărbătoare a Învierii Domnului pentru care suntem chemaţi să ne pregătim prin post, rugăciune sporită, milostenii şi fapte bune, încununând această pregătire cu bucuria primirii Sfântului Trup şi Sfântului Sânge a Mântuitorului Iisus Hristos, care ne curăţeşte de orice păcat.
Pe măsură ce omul înaintează în viaţă, această haină luminoasă a vieţii se întunecă din cauza păcatelor, se pătează de fărădelegi şi trebuie spălată mereu, în mod ritmic şi conştient, prin Botezul lacrimilor, adică prin Sfânta Taină a Spovedaniei. Ea este indispensabilă pentru creşterea noastră în Hristos, aşa cum este necesară curăţenia casei, spălarea trupului sau igiena. Spovedania este aşadar curăţirea sufletului de păcate în faţa lui Dumnezeu, care iartă păcatele şi în prezenţa preotului duhovnic care dă prin Duhul Sfânt sfaturile şi tratamentul duhovnicesc care trebuie urmat în fiecare caz în parte.
Spovedania este un nou început. Păcatele mărturisite sunt iertate de Dumnezeu, dar rănile pe care le-au cauzat sufletului rămân în suflet. Ele trebuie vindecate prin rugăciune şi canon, dar şi printr-o prezenţă ritmică şi atentă la scaunul de spovedanie, pentru a eradica rădăcinile şi prilejurile de păcatuire. A trata păcatul fără a lua în considerare izvorul lui, este echivalent cu a trata efectele, fără a înlătura cauza bolii. Spovedania nu este un sfârşit, ci un început de viaţă nouă.
Scopul spovedaniei este de a scăpa de păcate şi de a afla adevărul despre noi. Este inutil să mergi la doctor fără să-i spui şi să-i arăţi ce te doare, ci altceva. A ascunde adevăratele simptome este echivalent cu perpetuarea bolii şi cu agravarea ei. A omite un păcat înseamnă că spovedania este incompletă.
În cele din urmă au fost spovediți fiecare în parte de către preotul paroh Moț Aurelian Iulian, pregătindu-se astfel pentru primirea cu vrednicie în Ierusalimul lor sufletesc, în chip real, a Mântuitorului Iisus Hristos prin Sfânta Împărtășanie
Apropierea acestor copii și elevi de cele Sfinte, ne dă speranța că Biserica va avea un viitor luminat de Hristos.
Totul s-a desfășurat în concordanță cu prevederile în vigoare împotriva răspândirii noii epidemii.
Înv. Moț Daiana Andra