Sfântul Mare Mc. Gheorghe sărbătorit de arădeni

Vineri, 23 aprilie, de sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a participat la Sfânta Liturghie a Darurilor înainte sfințite săvârșită în Catedrala Arhiepiscopală ,,Sfânta Treime” din Arad.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre ,,Particularitățile calendaristice” (și pe baza citirilor scripturistice ale sărbătorii: Fp. Ap., cap. 12; Ioan, cap. 15-16), legate de ciclurile sărbătorilor, adică cu dată fixă și cu dată schimbătoare, de exemplu cea de astăzi, a Sfântului Gheorghe, de la 23 aprilie, cunoscând și mutare în funcție de data Sfintelor Paști, înainte sau după. Pentru armonizarea edificatoare în instruirea și educarea credincioșilor Biserica ia aminte permanent la rânduiala sfintelor slujbe, cum, de pildă Sfânta Liturghie de astăzi a Darurilor mai înainte sfințite. Sinaxarul sfântului, am adăuga și a celor care se sărbătoresc împreună, cu viața și pătimirea lor, ca și biruință asupra răului, se armonizează cu imnele de biruință ce corespund perioadei de pregătire pentru sărbătoarea Sfintelor Paști. Îndemnul pentru toți creștinii este de pregătire pentru această biruință a vieții asupra păcatului și a morții, mai ales că ziua următoare se face pomenirea învierii lui Lazăr, a arătat Chiriarhul arădean.

Sfântul Gheorghe este și ocrotitorul Oștirii Române, încă din anul 1920, iar în anul 1999 a fost proclamat protectorul Oștirii Române, de către Parlamentul României.

Aproape un milion de români poartă numele acestui mare sfânt, precum și nenumărate biserici. Doar în Arhiepiscopia Aradului avem 27 de biserici care au ca hram pe Sfântul Mare Mc. Gheorghe, purtătorul de biruință.

Protos. Iustin Popovici