Slujire Arhierească cu prilejul hramului Parohiei Aradul Nou

O zi de mare sărbătoare pentru Parohia Ortodoxă „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Aradul Nou, a fost Vineri 23 aprilie 2021, la prăznuirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, ocrotitorul spiritual al bisericii parohiale şi al acestei comunităţi, când preoții și credincioșii Parohiei au avut bucuria de a-l primi în mijlocul lor pe Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul – Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Aradului.
La sosire, ierarhul a fost întâmpinat în fața bisericii de un ales sobor de preoţi precum și de numeroși credincioși și copii, îmbrăcaţi în frumoasele straie populare și cu flori în mână.
Preasfințitul Emilian a săvârșit mai apoi arhiereasca Sfântă Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi: P.C. arhid.ic.stravr. Mircea Proteasa – consilier economic, P.C. pr.ic.strav. Teodor Faur – parohul bisericii, P.C. pr.ic.stavr. Simion Fărcuț – preot pensionar îmbisericit la această parohie în care a slujit, P.C. pr.ic.stravr. Gabriel Cosmin Mariș – preot slujitor la această parohie și P.C. arhid. ic.stravr. Gheorghe Lehaci.
În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a vorbit credincioșilor despre viața Sfântului Marelui Mucenic Gheorghe și biruința în ispite și încercări adusă de rugăciunile către sfântul prăznuit. „Datorită mărturisirii de credință a Sfântului dar și a harului lui Dumnezeu care a lucrat prin el, cultul Sfântului Gheorghe s-a dezvoltat foarte mult în Biserica creștină până astăzi, încât foarte multe biserici și mănăstiri, chiar și în țara noastră, îi poartă hramul. Evlavia noastră la Sfântul Mare Mucenic Gheorghe se datorează muceniciei sale și harului lui Dumnezeu care lucrează prin mărturisitorii Lui. (…) Dumnezeu pregătindu-ne și pe noi prin Sfântul Gheorghe și alți sfinți mucenici ca atunci când dăm de greu, când avem ispite, când avem probleme în mărturisirea de credință în comunitatea în care trăim, în familia în care trăim, la serviciu, să ne aducem aminte de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe și de ceilalți mucenici care au biruit cu ajutorul lui Dumnezeu toate încercările. (…) La mulți ani celor care purtați numele Sfântului Marelui Mucenic Gheorghe, la mulți ani tuturor fiilor și fiicelor acestei parohii care are această biserică cu hramul Sfântului Marelui Mucenic Gheorghe. Dumnezeu să vă dăruiască sănătate și Sfântul Gheorghe să vă însoțească viața cu mult ajutor și cu multă biruință” a spus Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul.
După săvârșirea Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a binecuvântat darurile ce vor fi oferite Spitalului Județean Arad Compartimentului Pediatrie, spre folosul copiilor, ca o continuare a sprijinului pe care Arhiepiscopia l-a oferit mereu prin acțiunile socio-medicale din ultimul timp. Cele 3 televizoare si două măsuțe mobile ce vor fi oferite acolo, sunt achiziționate de Asociația Ortodoxă „Sf. M. Mc. Gheorghe” Aradul Nou din banii primiți în urma donațiilor credincioșilor care au participat la programul copiilor de confecționare a mărțișoarelor, desfășurat în luna februarie.
P.C. părinte Teodor Faur parohul bisericii a adresat apoi cuvinte de mulțumire Înaltpreasfințitului Părinte Timotei Arhiepiscopul Aradului pentru părinteasca purtare de grijă și Preasfințitului Părinte Emilian Crișanul Episcopul Vicar al eparhiei, pentru dragostea și binecuvântarea adusă întregii parohii, prin prezența Preasfinției Sale în mijlocul nostru. Și pentru că s-au împlinit mai multe evenimente, în numele enoriașilor și a tuturor credincioșilor prezenți, preoții slujitori au dăruit Preasfinției Sale o icoană Maica Domnului, un Arhieraticon pentru slujirea arhierească și un buchet de flori ca simbol al recunoștiinței și prețuirii pentru ierarh.
A urmat apoi slujba de Sfințire a apei și rânduiala Slujbei hramului, cu înconjurarea bisericii. La final, toți credincioșii au fost invitați să se bucure de agapa frățească cu prilejul hramului.
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe pomenit astăzi, s-a născut în Cappadocia, într-o familie creștină și a trăit în timpul domniei împăratului Dioclețian.
S-a înrolat în armata romană și, parcurgând ierarhia militară, Sf. Gheorghe s-a făcut remarcat prin îndemânarea cu care mânuia armele. În ciuda decretului împotriva creștinilor, emis de Dioclețian în 303, Sf. Gheorghe a ales să-și mărturisească public credința creștină. Din ordin imperial, sfântul a fost întemnițat și supus torturii pentru a-și renega credința. Loviri cu sulița, lespezile de piatră așezate pe piept, trasul pe roată, groapa cu var, încălțămintea cu cuie, băutura otrăvită, bătaia cu vâna de bou și toate celelalte torturi nu au reușit să-l facă să renunțe la credința sa. Sf. Gheorghe este de asemenea ocrotitorul Armatei Române.
Biserica ortodoxă din Parohia Aradul Nou a fost ridicată între anii 1928 – 1935, a fost pictată în tempera în anul 1936 şi în anul 2001 pictura a fost refăcută de către pictorul Matei Gheorghe din Arad în tehnica frescă şi sfinţită de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei în anul 2005.

 Pr. Gabriel C. Mariș