Cerc pastoral-misionar și înainte-prăznuire de hram în Parohia Groșeni

În Duminica a 3-a după Sfintele Paști, a Mironosițelor, Parohia ortodoxă din Groșeni, a găzduit întrunirea cercului pastoral-misionar nr. 2 Beliu, protopopiatul Ineu.

Din soborul de preoți au făcut parte: pr. Ardelean Petru-parohia Chișlaca, pr. Sas Radu –parohia Groșeni, pr. Oprișa Ovidiu – parohia Rogoz, pr. Trînc Teofil – parohia Susag, pr. David Flavius – parohia Seliștea, pr. Ciocan Nicolae – parohia Archiș, pr. Trip Răzvan –parohia Bocsig – Gară, pr. Răzvan Chivulescu –parohia Craiva, pr. Sbîrcea Daniel Constantin –parohia Agrișul Mic, pr. Ioan Ros –parohia Ciuntești, pr. Culda Florin – parohia Vasile Goldiș, sub coordonarea Precucernicului Părinte Ic. Morar Ioan – parohia Beliu și coordonator de cerc misionar.
S-a săvârșit Taina Sfântului Maslu, pentru bunii credincioși din parohia Groșeni, care au primit cu multă bucurie și dăruire preoții prezenți, iar la final părintele Florin Culda a ținut un cuvânt de învățătură, referitor la tematica cercului ,,Episcopia Ortodoxă Română a Ungariei – înființare, organizare și comunitățile de români ortodocși din Ungaria”. Preotul vorbitor a reiterat traseul istoric pe care l-a avut Episcopia de la înființare și până în prezent. Astfel s-a amintit că până în 1920 comunitățile românești din Ungaria se aflau sub jurisdicția episcopiilor sufragane Mitropoliei Ardealului. Apoi, se mențin legături canonice și spirituale cu Episcopiile din Arad și Oradea. La 27 martie 1946 Congresul Național Bisericesc al Bisericii ortodoxe Române, la propunerea Mitropoliei Ardealului, prin IPS Nicolae Bălan, al episcopului Aradului, Andrei Magieru, și al episcopului Oradiei Mari, Nicolae Popovici, s- a aprobat înființarea Episcopiei Ortodoxe a Românilor din Ungaria, cu sediul în Gyula. Pe 30 ianuarie 1999 a fost ales cel dintâi episcop titular în persoana episcopului Sofronie Drincec. Pe 8 iulie 2007 mitropolitul Nicolae Corneanu al Banatului l-a instalat pe Siluan Manuilă, în funcția de episcop de Gyula.
S-a precizat, de altfel că precum mironosițele au primit cu bucurie și se minunau de Învierea Mântuitorului, românii ortodocși din Ungaria au primit o veste bună de unitate spirituală cu țara lor, prin înființarea Episcopiei Ortodoxe din Ungaria, care le-a adus o mare bucurie și deopotrivă de speranță în mila și ajutorul lui Dumnezeu pentru sufletele românilor aflați dincolo de granițele României.
La final părintele paroh, Pr. Ic. Stavrofor Radu Sas a specificat că Duminica de astăzi a fost o duminică deosebită pentru parohia Groșeni, odată pentru că s-a întrunit soborul de preoți din Cercul Pastoral- misionar Beliu, dar și pentru că a avut ocazia cu acest prilej a sărbători anticipat cel de-al doilea hram al Bisericii, Sfintții Împărați Constantin și mama sa Elena, menționând că de dimineață a premiat copiii care au cântat Prohodul Domnului, arătând și curățenia copiilor care este asemănătoare cu cea a mironosițelor. Slujba a fost încununată de prezența credincioșilor și a preoților care prin rugăiune de obște a preaslăvit pe Dumnezeu cel în Treime lăudat și spre cinstea Sfintilor ocrotitori, care alături de Sfânta Cuvioasă Parascheva patronează biserica parohială.
Așișderea, părintele Morar Ioan, prin rostul său de coorodonator de cerc misionar a mulțumit credincioșilor pentru râvna care o arată pentru Sfânta Biserică din localitatea Groșeni, a adus mulțumire preoților prezenți, care s-au ostenit pentru lucrarea duhovnicească din parohia Groșeni și care au adus binecuvântarea lui Dumnezeu prin rugăciunile înălțate pentru credincioși.

Prof. Raul Zau